sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Голямата муза на Агата Кристи бил българин

Голямата муза на Агата Кристи бил българин

Влак Ориент Експерс

Оказва се, че музата на кралицата на криминалния роман Агата Кристи за напиването на най-известното й произведение Убийство в Ориент Експрес е българинът Стефан Брашнаров.

Почти всички са чели запленяващата криминална творба на английската писателка. Разказаните събития в книгата са добре известни, но малко се знае за описаната зимна картина, която Кристи вижда, докато пътува в купето на Ориент Експрес към Истанбул през зимата на 1931 година. Тогава тя пътува със съпруга си Макс Малоун към Египет.

Зимата, която описва Кристи, е изключително люта. Главният герой в произведението Еркюл Поаро е принуден да се върне от Истанбул в Лондон с Ориент Експрес.

На втората нощ от пътуването във влака става убийство, което любимият детектив на писателката разкрива в края на книгата. Всички събития в книгата се развиват във влака, а зимните гледки, които Агата Кристи описва, са видени, докато писателката пътувала през България.

Когато Ориент експрес спира в София, в купето на писателката се настанява смятаният за баща на родните криминалета Стефан Брашнаров.

Неговият биограф Борис Цветков е на мнение, че срещата между българина и английската писателка не е случайна. По това време българското разузнаване следяло международния влак и пътуващите в него със засилен интерес.

Ориент Експерс

Брашнаров и Кристи започват веднага разговор, който не спира до Пловдив. Българинът по това време е репортер, който трябва да отиде в Града под Тепетата, за да пише за извършено там убийство. Той споделя на писателката, че има идея за бъдещ криминален роман, в който полицията разследва ръководител на секта поради подозрения за серия от убийства.

В крайна сметка се оказва, че истинският убиец е човек в сянка, в който никой не се съмнява. Всъщност така е почти във всички романи на Агата Кристи - убиецът винаги е най-малко очакваният.

Кристи окуражава Брашнаров да издаде книгата си. Въпреки че разговорът между двамата продължава едва няколко часа, те се сприятеляват и разменят адресите си.

Поддържат връзка чрез писма до началото на Втората световна война. Българинът получава с автограф нейния роман Убийство в Ориент експрес и веднага го дава за отпечатване в един от вестникарските подлистници.

Брашнаров пише и издава много малки криминални книжки под псевдоним. Създава и най-дългата криминална библиотека у нас - „Седмични романи", които подписва с псевдонима Бижу Полино.

Издава само една книга със собственото си име. Тя се казва Жените убийци и в нея пресъздава историята, която описва на Агата Кристи, докато двамата пътуват в Ориент Експрес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Катя
Катя
16.07.2015 08:51
Интересно,но дали е вярно? Всеки може да напише статия, но всъщност дали отговаря на истината? Все по-често четем статии на псевдо журналисти...
0
0