Голямата муза на Агата Кристи бил българин

Влак Ориент Експерс

Оказва се, че музата на кралицата на криминалния роман Агата Кристи за напиването на най-известното й произведение Убийство в Ориент Експрес е българинът Стефан Брашнаров.

Почти всички са чели запленяващата криминална творба на английската писателка. Разказаните събития в книгата са добре известни, но малко се знае за описаната зимна картина, която Кристи вижда, докато пътува в купето на Ориент Експрес към Истанбул през зимата на 1931 година. Тогава тя пътува със съпруга си Макс Малоун към Египет.

Зимата, която описва Кристи, е изключително люта. Главният герой в произведението Еркюл Поаро е принуден да се върне от Истанбул в Лондон с Ориент Експрес.

На втората нощ от пътуването във влака става убийство, което любимият детектив на писателката разкрива в края на книгата. Всички събития в книгата се развиват във влака, а зимните гледки, които Агата Кристи описва, са видени, докато писателката пътувала през България.

Когато Ориент експрес спира в София, в купето на писателката се настанява смятаният за баща на родните криминалета Стефан Брашнаров.

Неговият биограф Борис Цветков е на мнение, че срещата между българина и английската писателка не е случайна. По това време българското разузнаване следяло международния влак и пътуващите в него със засилен интерес.

Ориент Експерс

Брашнаров и Кристи започват веднага разговор, който не спира до Пловдив. Българинът по това време е репортер, който трябва да отиде в Града под Тепетата, за да пише за извършено там убийство. Той споделя на писателката, че има идея за бъдещ криминален роман, в който полицията разследва ръководител на секта поради подозрения за серия от убийства.

В крайна сметка се оказва, че истинският убиец е човек в сянка, в който никой не се съмнява. Всъщност така е почти във всички романи на Агата Кристи - убиецът винаги е най-малко очакваният.

Кристи окуражава Брашнаров да издаде книгата си. Въпреки че разговорът между двамата продължава едва няколко часа, те се сприятеляват и разменят адресите си.

Поддържат връзка чрез писма до началото на Втората световна война. Българинът получава с автограф нейния роман Убийство в Ориент експрес и веднага го дава за отпечатване в един от вестникарските подлистници.

Брашнаров пише и издава много малки криминални книжки под псевдоним. Създава и най-дългата криминална библиотека у нас - „Седмични романи", които подписва с псевдонима Бижу Полино.

Издава само една книга със собственото си име. Тя се казва Жените убийци и в нея пресъздава историята, която описва на Агата Кристи, докато двамата пътуват в Ориент Експрес.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Катя
Катя
16.07.2015 08:51
Интересно,но дали е вярно? Всеки може да напише статия, но всъщност дали отговаря на истината? Все по-често четем статии на псевдо журналисти...
0
0