sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Призрак погубил мъж от пловдивско село

Призрак погубил мъж от пловдивско село

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k9314
Призрак

Открай време българските земи пазят спомени за редица драматични събития. Едва ли има населено място в страната, чиито жители да не знаят от своите родители поне една страховита легенда, зародила се в околието.

Изключение не прави и пловдивското село Караджово, което векове наред е съхранило преданието за дух, бродещ около местно възвишение.

Според една стара легенда, носеща се от уста на уста, по време на турското робство в селото се появил призрак.

Появата му, разбира се не била случайна, а се свързвала с кърваво събитие. Преданието гласи, че преди столетия в населеното място се заселил богат турски владетел.

Той бил много сприхав и жесток, ето защо никой не смеел да му се опълчи. Това станало причина тиранинът често да проявява своеволия и да си присвоява реколтата на хората, както и техните ниви. Само за няколко месеца деспотът увеличил многократно своето имане, но обрекъл местните на мизерия и глад.

Призрачна къща

Селяните дълго време търпели неговите безчинства, но когато дошла зимата, студът и недоимъкът ги накарали да освирепеят. Така една вечер няколко по-здрави момъка се събрали и решили да атакуват чифлика на турчина.

Разярените младежи нападнали алчния мъж и го притиснали. Тъй като били насъбрали доста негодувание към него, решили, преди да го убият, да го подложат на страшни мъки. Отмъщението наистина било жестоко и злият тиранин издъхнал много бързо от огромните си рани.

След случката неговият труп бил заровен близо до чифлика, а хората започнали да живеят малко по-добре. Тяхното спокойствие обаче не продължило дълго, тъй като духът на убития мъж не се преселил в отвъдното, а останал да бди над имотите си и да безпокои хората, отговорни за смъртта му.

Когато паднела нощта, призракът започвал да кръжи над района, където е погребан, и да търси възмездие. Легендата разказва още, че когато една вечер един от убийците му минал покрай чифлика, малко по-късно намерил смъртта си.

Той бил ритнат от кон, но според местните именно призракът на турчина е отговорен за кончината на селянина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Bilqna
Bilqna
05.07.2015 10:13
Интересува ме дали е възможно дух от гробища да последва човек до дома му, защото съм гледала много такива истории?
3
0