sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Историята на Демостен

Историята на Демостен

Историята на Демостен

Демостен е най-известният оратор, живял някога. Древногръцкият държавник е живял в Атина през IV век преди новата ера. До днес са достигнали част от пламенните му речи, омайвали цяла Гърция в Античността, от които историците черпят ценна информация за живота в този исторически период.

Известният оратор е роден през 384 г.пр.н.е. в занаятчийско семейство. Започва да пише първите си речи още преди 10-годишна възраст, след като баща му починал, а попечителите му пропиляват голяма част от наследството му. Младият Демостен участва в съдебния процес, където сам защитава правата си с пламенна реч, която привлича вниманието на философската общност в Атина. Смята се, че учители на бъдещия оратор са били Атистотел и Платон.

За да се справи с финансовите си проблеми, младежът започва да пише речи за различни адвокати в Атина. Кариерата на Демостен се развива със зашеметяващи темпове и той печели както много приятели, така и много врагове.

Възходът му започва с избухването на войната между Атинската република и Македония. Демостен е запленен от политиката и успешно се вписва в обществения живот на гръцкия полис. Тогава той прави и първите си политически речи. Той е отявлен враг на разширяващото се македонско влияние в Елада, а основната му цел е налагането на властта на Атина над цяла Гърция.

Въпреки постоянните загуби на бойното поле на гръцките градове държави, Демостен не престава да се опитва да създава съюзи срещу Македония. Ораторът е главен организатор на бунта срещу Александър Македонски след смъртта на баща му Филип.

Бунтът е бързо потушен. Антипатър, наместник на Александър Велики, изпраща хора да арестуват Демостен. За да избегне това, той се самоубива.

Демостен е обичан от съгражданите си. В негова чест в Атина бива издигнат паметник години по-късно.

Ораторът е публикувал повечето си речи, но за съжаление до днес са достигнали само малка част. Голяма част от тях са се пазили в Александрийската библиотека, която изгаря при пожар няколко века след смъртта му. Днес са известни 61 негови речи, като авторството му на 9 от тях е спорно.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати