Какво не знаем за Чарлз Дикенс

Дикенс

Чарлз Дикенс е един от най-великите английски писатели. Той е определян за най-значимия представител на литературата през Викторианската епоха.

Поради факта, че още приживе Дикенс добива по-голяма популярност и слава от всеки друг английски писател, неговият живот и произведения са широко известни на голяма част от почитателите му. Има обаче и някои странни факти от битието му, за които можем да четем единствено между редовете на обемната му биография.

Англичанинът е автор на някои от най-емблематичните романи и герои на английската литература. Произведенията му са преведени на почти всички световни езици. Малко известен факт, е че Дикенс не издавал първоначално романите си в завършен вид, а ги публикувал на части в седмични печатни издания.

Това от една страна спомогнало този формат на издаване на литературни произведения да стане изключително популярен, а от друга очакването на читателите за следващата част от историята донесло на Дикенс почти легендарна слава.

Според някои изследователи разделянето от Дикенс на едно произведение на части дало основата за съвременния комикс и създало изцяло нова глава в книгоиздателския бизнес.

Чарлз Дикенс

Дикенс бил любител на месмеризма – терапевтична практика, смятана от мнозина за родоначалник на съвременната хипноза. Тази практика се отнасяла до чисто сексуалното привличане или естествената харизма.

Друго странно развлечение на великия писател били разходките му до парижката морга. На това мрачно място Дикенс обичал да разглежда неразпознатите и непотърсените от роднините тела.

Също така Чарлз Дикенс винаги спял с глава на север. За това няма правдоподобно обяснение, но е известно, че той е написал най-великите си произведения, когато е седял с лице, обърнато на север.

Друг също така интересен факт, свързан с Дикенс, е, че в неговото произведение Повест за два града от далечната 1859 година се намира първото изобщо писмено споменаване на пържените картофи. В творбата се пише за тънки парчета картофи, направени в много мазнина.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати