Откриха тайните запаси от алкохол на Хитлер

Хитлер

Когато Силвио Стелцер си е купувал старинна къща в Саксония, едва ли е предполагал какви тайни крие тя. Малко след като се сдобил с вила в околностите на средновековния замък Молицбург в Саксония, той открил таен склад.

Разкриването на тайника станало случайно по време на строително-ремонтни дейности в сградата. Складът представлявал зазидано помещение, в което новия собственик открил колекция от бутилки с висококачествено шампанско и коняк.

Но това, което придава истинска стойност на алкохолната колекция, е бил фактът, че тя е била собственост не на кого да е, а на самия Адолф Хитлер.

Доказателство за това е откритата в склада регистрационна книга, в която неизвестна нацистка ръка прилежно е вписала сделката между фюрера на Третия Райх и принц Ернст Саксонски според която, последния е трябвало да снабдява с качествени напитки Хитлер.

Вино

Записите свидетелстват, че почти до края на 1944 година принцът е изпълнявал договореностите и е доставял на фюрера изискани коняци и вина. Те са доставяни до отдалечената вила посредством помощта на подземен лабиринт.

Най-вероятно в помещението са били съхранявани и хранителни запаси, но те са били изчерпани или изконсумирани.

При отстъплението си пред руските войски нацистите са зазидали склада с алкохола, като са се надявали да се върнат в подходящ момент и да го вземат.

Откритието предизвика истински фурор в историческите среди, които още се отърсват от вълнението от друго, наскоро направено откритие.

Преди време при акция на германската полиция срещу незаконни търговци на културни ценности в провинцията Рейнланд-Пфалц са открити две бронзови скулптури, принадлежали на фюрера.

Скулптурите, които изобразяват коне, са открити в таен склад, стопанисван от контрабандистите. По време на Втората световна война тези бронзови коне са украсявали подходите към канцеларията на фюрера на Третия райх.

Изба

Те дори са описани в мемоарите на редица нацисти, които споделят, че фюрерът много ги е харесвал и често е можел да бъде забелязан как им се любува.

Според експерти цената на черния пазар на двете бронзови фигури, дело на придворния скулптор на Хитлер Йозеф Торак, е около 1.5 -2 милиона евро. В момента те се намират под строга полицейска охрана.

Статуите могат да се похвалят и много интересна история, която прилича на изкусно написан криминален роман. След войната двата бронзови коня са били преместени във военно градче, под контрола на Червената армия, на територията на бившата ГДР.

Там те са поставени пред спортната площадка на войниците, като военен трофей.

Едва през 1989 г. те били разпознати от някого. Изкуствоведката Магдалена Бусхарт написала статия за тях, която била публикувана в пресата на Федералната република.

Малко след публикацията те изчезнали безследно и следите им били изгубени за почти 25 години, когато били открити при полицейска акция. Все още не е ясно кой може да претендира за собственост върху тях. Не се изключва възможността те да бъдат върнати на наследниците на скулптора Йозеф Торак.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати