Агентите на Мосад – загадъчните съвременни шпиони

Мосад

Мосад или Институт за разследване и специални задачи е израелската разузнавателна агенция и една от най-големите съвременни институции за шпионаж и други секретни дейности.

Мосад е известна със своята ефективност и почти безпогрешните си операции. Агенцията е създадена през декември 1949 година като център за координиране и взаимодействие на различните секретни служби.

През март 1951 година е реорганизирана и превърната в държавна структура, като сегашният брой на служителите ѝ е около 1200. Те не използват военните си звания, макар че повечето имат такива, тъй като офицерската служба е задължителна в Израел, дори и за жените.

Почти половината от шпионите на Мосад са от по-нежния пол по думите на директора на разузнавателната служба Тамир Прадо. Той казва, че жените се справят много по-добре в разузнавателни акции и проучвания.

В Мосад се постъпва на около 20-годишна възраст, като от агентите се иска напълно да загърбят личния си живот. Някои от агентките са изоставяли болните си деца и семейството си, когато имали мисия.

В тяхно интервю, публикувано неотдавна, 5 жени от агенцията казва, че операциите, в които участват, в пъти надскачат тези, които гледаме в екшън филмите. Сблъсъците с врага за тях траят с месеци, а опасността за живота им никога не отминава.

Ако съм във вражеска държава и ме заловят, с живота ми е свършено. Това обаче не е много по-различно, отколкото да те хванат в приятелска държава и да прекараш остатъка от дните си зад решетките. Готовността за саможертва в името на сигурността на държавата е нещо, което всички ние споделяме – разказва една от интервюираните, подписала се с името Ефрат.

Агенти на Мосад

Жените в Мосад са и най-силното оръжие на агенцията, тъй като те много по-лесно се сближават с проучвания обект, отколкото мъжете. Ако се налага и правят секс с него.

Едно от най-големите постижения на разузнавателната агенция – залавянето на Мордехай Вануну, също е благодарение на жена. Агент с кодовото име Сидни успява да открие в Италия и да съблазни ядрения физик, след което е арестуван и върнат в Израел, където е осъден на 16 години затвор.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Momchil Vlaev Monata
Momchil Vlaev Monata
23.06.2017 16:03
Ебахти изсмуканата от пръстите на краката статия !
0
0