Символът на ябълката от Райската градина до Айфона

Символът на ябълката от Райската градина до Айфона

Ябълка

Ябълката не е единствено плод. Тя е символ на любов, изкушение, вражда, за нея се разказват какви ли не приказки и легенди, а според много теории именно ябълката стои в центъра на човешкото въображение и познание.

В едно от записките на Нютон е открита описана от него случка, в която разказва как случайно ябълка го ударила по главата и тогава му хрумнала идеята за земната гравитация.

Митовете за ябълката започват от Стария завет с Райската градина, в която Адам и Ева нямали право да откъсва само един плод – ябълка. Изкушението и женското любопитство обаче пристъпват тази забрана и така плодът се превръща в символ на човешкия грях и срам.

Преди тази история да бъде описана в Библията обаче, съществува и друга, още по-древна легенда. Според нея за една златна ябълка са се съревновавали богините Атина, Хера и Афродита.

В началото на мита се описва как на сватбата на морската нимфа Тетида и цар Пелей не била поканена единствено богинята на раздора Ерида. За да си отмъсти, тя взела една златна ябълка, като на нея написала за най-красивата и хвърлила сред гостите на тържеството.

Голямата ябълка

За ябълката с този надпис се скарали богините Атина, Хера и Афродита, които отишли при Зевс, за да разреши спора им коя от тях е най-красивата. Зевс обаче ги изпратил при троянския принц Парис.

Всяка една от богините започнала да го изкушава, за да избере нея за най-голяма красавица. Атина му обещала слава, Хера – богатство, а Афродита – любовта на хубавата Елена. Парис избира дара на Афродита, от което започва и най-голямата война в античната история – Троянската война.

Всички наричат Ню Йорк Голямата ябълка, но произходът на прякора е повече от интересен. Терминът не бил измислен от местните жители. Използва го за пръв път спортният журналист Джон Фицджералд през 1924 година, озаглавявайки статията си Около Голямата ябълка.

Той чул тази метафора от жокеи, описващи наградите, за които се състезават като големи ябълки. По-късно терминът, с който се назовавал Ню Йорк, се популяризира от джаз музикантите.

Историята на ябълката обаче не свършва дотук, защото всеки, който днес притежава айфон може да види логото ѝ на гърба на телефона си. Идеята за това започва от ябълковата диета на Стив Джобс.

Подложил се на този режим на хранане, на него му хрумва, че думата apple (ябълка) е отлично име за компанията му. Логото на отхапана ябълка е измислено, за да не бъде сбъркан плодът с череша.

Друг мит е, че ябълката в логото на Apple всъщност е асоциация със съдбата на известния британски учен - майстор в разшифроването на кодове и изиграл забележителна роля във Втората световна война, Алън Тюринг.

Той се самоубива като отхапва ябълка, напоена с цианид, тъй като е осъден за хомосексуалност.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Andrea
Andrea
24.06.2015 01:55
Za6toto telefona e grehovno isku6enie I nie horata ohaovame vseki den ot nego :D
1
0