Странните методи за вдъхновение на големите творци

Странните методи за вдъхновение на големите творци

Творецът има нужда от муза и вдъхновение, за да създава шедьоври. Някои са черпели сили за въображението от любовта и музиката, но други са имали по-специфични методи, с които да събудят креативността си.

Чарлз Дикенс – автор на емблематичните книги Приказка за два града и Коледна песен, е работил с изключителна педантичност. Той е спазвал строг график на писане. Когато решавал да пише, се затварял в кабинета си от 9 сутринта до 2 вечерта и изисквал в къщата да се пази гробна тишина, за да се съсредоточи.

Авторът вярвал, че мебелите в неговата стая за писане са и негов талисман, заради което искал да пътуват с него, когато напускал дома си. Освен това искал от собствениците на хотели да пренареждат останалите стаи, така че да наподобяват неговото жилище.

Дикенс е спял само в стаи със северно изложение и с лице на север, защото е вярвал, че с тази поза привлича положителните вибрации на Земята.

Лудвик Ван Бетовен създава голяма част от своите композиции, докато е в движение. Композиторът е вярвал, че разходките го зареждат с вдъхновение и излизал навън, за да се зареди с креативност.

Странните методи за вдъхновение на големите творци

Бетовен стимулирал творческото си мислене и с бобени зърна. Той прехвърлял от една в другата си ръка 60 бобчета, докато мисли. Неговата секретарка казва, че музикалният гений използвал и водата, за да се вдъхнови. Той поливал ръцете си, преди да създаде нова творба.

Един от най-странните творчески подходи е измислен от Салвадор Дали. Неговите сюреалистични картини пренасят в една сфера на халюцинациите – между съня и реалността. За да попадна на тази граница обаче Дали се е опирал на специфичен трик.

Преди да заспи художникът взимал в ръце тежък метален ключ, държейки го между показалеца и палеца на лявата си ръка с главата надолу. Когато заспивал хватката, с която придържал ключа, отслабвала и той падал на земята. Салвадор Дали се събуждал и веднага започвал да изобразява странните видения в съня си.

Демостен е най-известния древногръцки оратор, който оставя следа в историята и с необичайните си упражнения по красноречие. Той е развивал дарбата си като е говорел с камъчета в устата и срещу морските вълни преди да се изправи пред публиката.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати