Зашеметяващите съкровища на древния град Нимруд

Персийци

Въпреки че днес малко хора знаят за съществуването и местоположението на град Нимруд, някога, преди почти три хиляди години, той е бил столицата на познатия тогава свят. Това става през 879 г. пр. н.е, когато градът е обявен за столица на могъщата Асирийска империя от най-великия ѝ владетел цар Ашурназирпал II.

Руините на Нимруд, наричан още и Кахлу, се намират на 30 километра от втория по големина град в Ирак – Мосул. В зенита си през управлението на Ашурназирпал II градът е най-големият и проспериращ в света.

През управлението на великия цар Асирия се превръща в първата световна империя, обхващаща територията на целия Близък изток и Египет. Всичките богатства от покорените народи се стичали в Нимруд.

По това време са построени огромни дворци, най-големият зикурат в Месопотамия и царският дворец, чието великолепие е толкова голямо, че е описано в Библията. Около голям вътрешен двор във формата на квадрат се издига дворцовият комплекс, включващ царските апартаменти, парадните зали, женските покои, стаите за гости, помещенията за прислугата и войниците.

Стените на двореца са украсени с барелефи, изобразяващи бойните подвизи на монарха, ловни сцени, пиршества, представени изключително реалистично от ваятелите. На парадния вход на двореца като безмълвна стража стоят Шеду – фантастичните крилати бикове с човешки глави. Дворцовият комплекс заедно с храмовете е ограден от високи крепостни стени.

Основните находки, намерени в Нимруд, са направени от Хенри А. Лейърд, сър Макс Малоуин и Остин Хенри Лейярд. При всяка една експедиция те откриват множество златни украшения, съдове, статуи от слонова кост. Това, което прави най-голямо впечатление на археолозите обаче, е величествената архитектура.

Нимруд

Всички са единодушни, че в дните на величието си Нимруд е бил може би най-великият град на света.

Когато залезът запали в небето тези буйни цветове, Калху би трябвало да изглежда за пътника, който за първи път го съзерцава от долината, като видение от един магичен свят, така описва града в представите си големият учен Хенри Роулинсън.

През 606 г. пр. Хр. Асирия е унищожена от Мидия и Нововавилонското царство, а Нимруд е разрушен през 612 г. от мидейците и халдеите. Той е бил дълго време забравен и е повторно открит за света в средата на 19 век. Последните официални разкопки в него са направени през 1960.

След това политическата обстановка в Ирак не позволява други. След американското нахлуване в близкоизточната държава част от града е разрушена. В момента Нимруд е в ръцете на Ислямска държава, която го подложи на масови разрушения, и неговата последваща съдба е неизвестна.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
иле-ели
иле-ели
26.05.2015 15:08
тия като ги разрушават, и само показват колко са глупави
1
0