Откриха единствения портрет на Шекспир

Шекспир

Светът най-накрая разполага с автентичен портрет на един от най-великите бардове на литературата – Шекспир. Би Би Си съобщава, че благодарение на щастлива случайност в книга за растения, чиято възраст е близо четири века, е открит портрет на патриарха на английската литература.

Историците и изследователите на живота на великия писател са категорични, че това е единствената картина, изобразяваща неговия лик, докато той е бил все още жив. Картината е дело на ранно ренесансовия художник Уилям Роджърс.

Самата книга Обща история на растенията представлява монолитен труд на пионера в ботаниката Джон Джерард. Неговият труд, разпрострял се на 1500 страници, се счита за библията на съвременната ботаническа наука.

Първото издание на книгата е издадено през 1598 година. На предната корица били изобразени четири човешки фигури, дело на Роджърс. Историкът Марк Грифитс, който случайно е открил образа на Шекспир, твърди, че е разчел гениален код в гравюрата от ранния 16-и век, докато изучавал огромното научно четиво.

Стара книга

Грифитс е разпознал изображението на Шекспир, докато е дешифрирал емблематиката на цветята и хералдическите символи на титулната страница. Мъжът, който държи растение от семейството на лилиите и съцветие на сладка царевица, е поетът, тъй като тези представители на флората препращат към шекспировата поема Венера и Адонис и към трагедията му Тит Андроник, изтъква изследователят. Така е изглеждал живият Шекспир в разцвета на силите си – казва още Марк Грифитс.

Новината, че най-накрая е открито автентично изображение на великия писател, се появи в списание Кънтри Лайф. Неговият издател защитава тезата, че Грифитс е ненадминат специалист относно ролята на растенията в литературата на ренесансова Англия и може да се вярва на изводите му. Журналистът определи находката като литературното откритие на века.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0

Коментари