Религиозните общества, отричащи съвременната медицина

Амиши

Всяка една теория относно човешкия вид се опира на идеята за еволюция и развитие. Самият човек прогресира физиологично и интелектуално от раждането до смъртта си в различни етапи.

Представата за прогрес е вграден навсякъде – от природата до науката. От откриването си до съвременния им вид научните теории са претърпели развитие, а това в най-голяма степен се отнася за медицината.

Най-хуманитарната наука се стреми към еволюция и иновации, като единствената ѝ цел е запазването на живота и здравето на човек. Въпреки това срещу нея се борят не едно и две религиозни общества, чиито правила категорично противоречат с идеята за прогрес при лечението.

Сциентология

Религиозното общество на сциентолозите е създадено от писателя Лафайет Роналд Хъбард през 50-те години на миналия век като метод за психологическа помощ. Към днешна дата сциентолозите отичат практиките на съвременните експерти от сферата на психологията, като казват, че те не подхождат правилно към пациента.

Сциентология

Сциентологията учи, че ако даден последовател подобри умственото си здраве и уменията си за общуване, той би могъл да стане по-щастлив и по-успешен в живота.

Сциентолозите отричат повечето методи на медицината, обвинявайки ги, че използват комунистически подходи. Продуктите на фармацевтичната индустрия също са техен враг.

Учението на сциентолозите казва, че може да излекува всеки без лекарства и лекари, но с продължителна психологическа помощ по различен начин, посочвайки стотици хора, намерили лек чрез техните методи, в това число и актьорът Том Круз, който страдал от дислексия.

Според книгата на журналиста Лорънс Райт, носител на наградата Пулицър, сциентологията далеч не е толкова хуманна, за каквато се представя.

В Сциентологията, Холивуд и затворът на вярата журналистът разкрива множество случаи на съсипано здраве и разклащане на психическото равновесие до степен, довела пациентите до самоубийство, до които са довели методите на сциентолозите.

Растафарианство

Растафарианството е религиозно движение, които се заражда през 30-те година на XX век в Етиопия, но най-широко разпространение намира на остров Ямайка.

Неговата основна идея е да държи чернокожите хора към традициите на техния роден континент – Африка. По тази причина растафарианците отричат всички модерни постижения на западния свят, включително и на медицината.

Те вярват единствено в народната медицина и живеят с убеждението, че всяка болест може да се лекува с билки. На най-голяма почит се радва марихуаната, която в растафаринаството се асоцира с достигането до висша мъдрост.

Лице на това движение става реге изпълнителят Боб Марли. Именно религиозните му убеждения възпрепятстват неговото лечение, когато му открива рак на кожата.

Кръвопреливане

Боб Марли отказал да се оперира, а ракът се разсеял до мозъка, белите му дробове и стомаха. Легендарният певец умира на 11 май 1981 година на 36 години.

Свидетелите на Йехова

Свидетелите на Йехова приемат медицинска помощ, но твърдо отказват да им се прелива кръв. Някои хора от обществото също са лекари и могат да помагат при нужда.

Свидетелите на Йехова отказват кръвопреливане, защото смятат, че и в Стария, и в Новия завет има ясна забрана срещу тази процедура. От една страна, те смятат преливането на кръв за окултна дейност, а от друга – като обида към Бог, който единствен има право да дава живот чрез кръв.

Амиши

Амишите са анабаптистка християнска религиозна група, живееща в САЩ и Канада. Наброяват около 250 000 човека, а в щата Охайо са с най-голяма концентрация.

Основната идея при движението на амишите е воденето на прост начин на живот. За тази цел те се отказват от всичко т.нар. светско – училища, съдилища и дори съвременната медицина.

Амишите са поставили ясна преграда между себе си и останалия свят – те не плащат данъци, не служат в армията, но и не получават държавни помощи.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати