Хипотезата Медея

Хипотеза Медея

Хипотезата Медея е формулирана от палеонтолога Питър Уорд и предизвика вълна от спорове в научните среди след официалното ѝ поднасяне.

Според ученият хората и другите свръхорганизми на Земята сами носят в себе си семената на саморазрушението и е само въпрос на време човечеството да стане причина и жертва на поредното голямо измиране.

Хипотезата Медея почти напълно противоречи с формулираната от химика Джеймс Лавлок и микробиологът Лин Маргулис Хипотеза Гея, според която планетата, която обитаваме, е живо, дишащо и саморегулиращо се същество, което се стреми да запази живота.

Името на по-мрачната хипотеза не е избрано случайно. Така, както авторът на Хипотезата Гея, я е кръстил на името на древногръцката Майка Земя, така и Уорд се е спрял на име от древногръцката митология. Палеонтологът е избрал за своята хипотеза името на Медея.

Медея е била жрица на Хеката, дъщеря на океанидата Идия и Еет, цар на Колхида. Младата Медея се влюбва безумно в пристигналия на остров Колхида в търсене на златното руно Явзон и му помага да се справи с тежките предизвикателства.

По време на съвместния си живот с Язон тя се проявява като изключително жестока към враговете си и ревнива към съпруга си жена. И когато Язон я напуска заради друга, тя не се поколебава да убие съперничката си с отровна дреха и да убие двамата си синове, за да накаже неверния си съпруг.

Земята

Според Питър Уорд нашата Земя е Медея и тя няма да се поколебае да ни убие, нас – нейното потомство. Уорд е категоричен, че, въпреки че хората в никакъв случай не искат да изчезнат като вид, земята ще се погрижи това да стане факт. Измирането е дълбоко програмирано в човешката биология, за да си гарантира планетата, че няма да създадем траен дисбаланс.

Палеонтологът е категоричен, че когато хората ще се превърнат в нелечима чума за планетата и те неминуемо ще предприемат нещо, което ще ги обрече на гибел.

В подкрепа на хипотезата си той посочва петте масови измирания на Земята от създаването и насам, повечето от които според него са предизвикани от сложните многоклетъчни организми.

Той смята, че ледниковият период е предизвикан от растенията, които се разпространили толкова много, че започнали да поглъщат прекалено големи количества въглероден диоксид. Това довело да глобално захлаждане и последващо измиране на по-голямата част от тези растения.

Доказателство за правотата на Хипотезата Медея е фактът, че пред последните десетилетия броят на гръбначните животни намалява осезаемо. Това води до увеличаване на популацията на гризачи и други вредители, които пренасят зарази и инфекции, опасни за живота на хората.

Виж повече

Рейтинг

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

галя
галя
14.06.2015 16:33
Пфффф простотий
0
2
Божи
Божи
01.05.2015 16:50
Много интересна статия
7
0