Сергей Есенин и Максим Горки са били заличени от СССР?

Есенин

Сергей Есенин и Максим Горки са две от литературните емблеми на Русия. И двамата са живели при подема на съветската република, подкрепяли са я, но със смъртта си са оставили много неизвестни и съмнения, че са си отишли от този свят убити.

Сергей Есенин

Есенин е поет, роден на 3 октомври 1895 година. Той е един от творците, които с ентусиазъм приема новия комунистически режим в Русия. Пише пропаганди стихове и се радва на благоволението на Троцки.

Самият Троцки, също изявяващ се като поет, е харесвал Есенин и неговото творчество. Организирани са обиколки из цялата страна, на които поетът рецитира своите стихове.

Есенин имал обаче един огромен недостатък – често пиел и винаги без мярка. Неговият алкохолизъм е причина за чести свади, бой и арестуване.

С времето поетът се отдръпва от комунистическата идеология, която в началото слави. Нестабилният му личен живот и алкохолът силно разклащат уравновесеността му, заради което постъпва в лудница.

След като напуска лечебното заведение, Троцки иска от Есенин да стане редактор на списание за литература, в което да се публикуват пропагандни текстове, но той отказва.

Малко преди смъртта си поетът заминава за Санкт Петербург, като отсяда в хотел заедно със своя приятел Волф Ерлих. На следващата сутрин поетът е намерен мъртъв.

Официалната версия е, че той се е обесил. Това се доказва от белег от въже по шията му и предсмъртно стихотворение, написано с кръвта му в нощта, преди да почине. Скандалният живот на поета и финансовите му затруднения преди смъртта правят версията за самоубийството правдоподобна.

Но макар и да се твърди, че той сам слага край на живота си, много детайли противоречат на предполагаемото обесване. Няма нито една снимка на обесения Есенин – подробност, която от КГБ не пропускали - да заснемат трупа, веднага щом го намерят.

Никой от подписалите се свидетели не е видял поета обесен. Той е бил положен върху диван, след което извиканите очевидци са дали показания, че са видели самоубил се човек. По протокол трима случайни свидетели трябвало да огледат престъплението и с показанията си да потвърдят констатацията на полицията.

Най-съмнителна е обаче позата, в която е открит починалият поет. Едната му ръка е присвита към тялото в неестествена позиция за човек, който иска да се обеси. На главата му се вижда странно петно, все едно е ударен с нещо.

Дали Есенин е убит, а версията за неговото самоубийство е инсценирана, и до днес не е на 100% сигурно.

Максим Горки

Максим Горки

Смъртта на Максим Горки също предизвиква много въпроси - дали смъртта му е естествена, или са му помогнали, дали са го отровили лекарите и с какво писателят пречел на Сталин?

Горки е бил със силно разклатено здраве, преди да почине. За него са се грижили двама лекари - Левин и Плетньов. В някои теории обаче се казва, че те заедно с медицинските сестри умишлено не лекували правилно писателя по заповед на Сталин.

Максим Горки е лекуван от грип, от който с времето се появяват усложнения. Именно усложненията от вируса са посочени като причина за неговата смърт. Писателят се разболява на 1 юни, а на 18-ти е вече мъртъв.

На 8 юни той е посетен от Сталин и Молотов и Ворошилов, а вестниците гръмват с новината, че тримата лидери на СССР вдигнали на крак болния. Дали това наистина е така не се знае.

По-късно състоянието на Горки отново се влошава и курсът на лечение започва с пълна сила. Около 14 юни отново се подобрява и според някои източници дори е можел да се разхожда в градината.

Няколко дни по-късно обаче писателят едва е можел да диша. Умира на 18-ти, а аутопсията му показва силна инфекция на белите дробове.

Лекарите и обслужващият медицински персонал обаче всявали съмнение както у близките на Горки, така и в самия него. Самият той е споделял, че не вярва в диагнозата, която са му поставили, а редуващите се периоди на подобряване и влошаване правят истината за смъртта на писателя прекалено неясна.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати