sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Изгореният труд на сър Исак Нютон

Изгореният труд на сър Исак Нютон

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k884
Нютон

Само седмици преди смъртта си през 1727 година Исак Нютон изгаря голяма част от своите трудове. И до днес е пълна мистерия какво са съдържали те и защо великият учен е искал да останат в тайна.

Исак Нютон е бащата на съвременната наука. Той разбулва и обяснява Теорията на гравитацията. Негова е и разработката за светлината и цветовете.

Нютон прави извода, че бялата светлина в съвкупност от други основни цветове. Чрез това откритие се създават ново поколение телескопи, чрез които планетите се виждат по-добре.

Но освен трудовете си за науката, Нютон се е занимавал и с други по-мистични дейности. Той е проучвал дракони, отровни червеи и кръв на зелен лъв. Тези изследвания са били незаконни, тъй като били част от алхимията.

Алхимията е древна практика за търсене на митични съкровища като Философския камък, който би трябвало да превърне всеки метал в злато. Практикуването ѝ е било забранено.

Стара Книга

Нютон обаче е проявявал и друг по-странен интерес. Той е бил обсебен от Библията и е вярвал, че тя съдържа кодирани послания и предсказания за бъдещето. Такива интереси можело да му струват репутацията, работата и живота.

Ученът е написал повече разработки върху Светото писание, отколкото за науката и алхимията взети заедно. Нютон е вярвал, че Откровението на Йоан съдържа тайна информация за края на света.

Седмици преди да почине Нютон е изгорил ръкописите си и до днес е пълна загадка причината, заради която го е направил. Само може да се предполага за съдържанието на тези материали – съставките на философски камък, датата на Апокалипсиса или тайната на вечния живот.

Текстовете, които е оставил, са еретически и съвременните изследователи недоумяват какво е било по-шокиращо от това, че да го подтикне към такова крайно действие.

Някои смятат, че този дързък акт е продиктуван от заболяване на Нютон. Смята се, че той е страдал от Синдром на Аспергер. Много често Нютон е проявявал неадекватно поведение, живеел е в пълна изолация и се обсебвал до маниакалност от една тема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати