Изгореният труд на сър Исак Нютон

Нютон

Само седмици преди смъртта си през 1727 година Исак Нютон изгаря голяма част от своите трудове. И до днес е пълна мистерия какво са съдържали те и защо великият учен е искал да останат в тайна.

Исак Нютон е бащата на съвременната наука. Той разбулва и обяснява Теорията на гравитацията. Негова е и разработката за светлината и цветовете.

Нютон прави извода, че бялата светлина в съвкупност от други основни цветове. Чрез това откритие се създават ново поколение телескопи, чрез които планетите се виждат по-добре.

Но освен трудовете си за науката, Нютон се е занимавал и с други по-мистични дейности. Той е проучвал дракони, отровни червеи и кръв на зелен лъв. Тези изследвания са били незаконни, тъй като били част от алхимията.

Алхимията е древна практика за търсене на митични съкровища като Философския камък, който би трябвало да превърне всеки метал в злато. Практикуването ѝ е било забранено.

Стара Книга

Нютон обаче е проявявал и друг по-странен интерес. Той е бил обсебен от Библията и е вярвал, че тя съдържа кодирани послания и предсказания за бъдещето. Такива интереси можело да му струват репутацията, работата и живота.

Ученът е написал повече разработки върху Светото писание, отколкото за науката и алхимията взети заедно. Нютон е вярвал, че Откровението на Йоан съдържа тайна информация за края на света.

Седмици преди да почине Нютон е изгорил ръкописите си и до днес е пълна загадка причината, заради която го е направил. Само може да се предполага за съдържанието на тези материали – съставките на философски камък, датата на Апокалипсиса или тайната на вечния живот.

Текстовете, които е оставил, са еретически и съвременните изследователи недоумяват какво е било по-шокиращо от това, че да го подтикне към такова крайно действие.

Някои смятат, че този дързък акт е продиктуван от заболяване на Нютон. Смята се, че той е страдал от Синдром на Аспергер. Много често Нютон е проявявал неадекватно поведение, живеел е в пълна изолация и се обсебвал до маниакалност от една тема.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати