Гай Юлий Цезар е претърпял серия от мини инсулти?

Гай Юлий Цезар

Лекари от Импириъл колидж в Лондон разкриха вековна мистерия, измъчвала историците от дълго време – на какво са се дължали припадъците на Гай Юлий Цезар. Според специалистите той е претърпял серия от мини инсулти.

Досега историческата наука смяташе, че великият пълководец е страдал от епилептични припадъци. Знае се, че по време на гражданската война в Рим той е припаднал в битката при Тапс, на крайбрежието на Северна Африка.

Хроникьорите от онова време разказват, че преди това Цезар е имал симптоми като световъртеж, замаяност, слабост в крайниците.

Британските кардиолози обаче са на друго мнение. Те смятат, че мини инсултите, които твърдят, че е получил, са оказали влияние на психическото и физическото му здраве.

Според тях заблудата, че Цезар е бил епилептик идва от това, че до смъртта си пред портите на Сената, той е бил винаги физически добре и е изпълнявал усърдно както личните, така и политическите си дела.

С намирането на истината са се нагърбили лекарят Франческо Галаси и хирургът Хютан Ашрафиан, работещи в Импириъл колидж. Според тях описаните от древните римски историци симптоми описват много по-добре мини инсулт, отколкото епилепсия.

Те дават за пример депресията на Цезар, от която той страдал до края на живота си. Според тях тя е в резултат на увреждането на мозъка, вследствие инсулта.

В биографията на Цезар гръцкият историк Плутарх описва как бил съборен от болестта на публично място. Това се случило в Сената, където той извикал, че всеки, който е искал да го убие, би могъл да го направи.

Гръцкият историк разказва, че Цезар обявил на всеослушание, че страда от епилепсия с конкретна цел. В древността тази болест се е смятала за свещена и изпратена от боговете.

Проучване на родословното дърво на великия римлянин обаче показва, че бащата на Цезар и друг от предците му са умрели без очевидна причина. Това може да означава, че те също са страдали от мини инсулти – състояние, което може да се дължи на генетична предразположеност.

Рейтинг

3.3
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари