Лечебна прах от Йоан Богослов бе намерена край Бургас

Библия

Лечебна прах от Йоан Богослов – един от апостолите на Исус Христос, бе намерена край Бургас, съхранявана в ампула. Откритието потвърди и директорът на НИМ Божидар Димитров.

Историческата ампула е била открита недалеч от бургаския жилищен квартал Крайморие. Тя е изработена от олово и е само един от артефактите от мащабните разкопки на средновековния град Порос, намирал се на територията на днешен Бургас.

Ампулата е била намерена в камера на базилика. Тя е с миниатюрни размери – дължина от 22 милиметра и диаметър от 17 милиметра. От едната ѝ страна е изрисуван кръст, а от другата са вписани 2 кръста. Ампулата е от IV век.

Прахта вече е била изследвана лабораторията на Бургаския исторически музей, като специалистите са категорични, че тя е част от прахта на гроба на Йоан Богослов.

Легендата разказва, че апостол Йоан след смъртта си е бил погребан в град Ефес, който днес се намира в Турция. Ден след поклонението му на мястото, където са били положени останките му, започнало да избива прах.

Прах от Йоан Богослов

Миряните започнали да я събират и запечатват в ампули, за да я носят по родните си места.

За наша радост един от тези хора вероятно е пренесъл праха в старинния град Порос, който е спрял да съществува при турското нашествие. Така ампулата се е запазила до днес – поясни професор Димитров пред 24 часа.

В поверието се казва, че тази прах, която не е в особено големи количества, може да лекува всякакви болести. Според учените обаче реликвата съхранява най-обикновена прах от рози, с които е бил обсипан гробът на светеца.

До момента са открити 43 от тези ампули. 20 от тях са открити в базиликата Свети Йоан Предтеча в Монца, Италия и са дар от ломбардската кралица Теоделинда.

16 от тях са открити в гроб в абатството Сан Коломбино в Бобио близо до Милано. Една е намерена в абатството Сен пер де Каселес в Испания.

Свети Йоан Богослов е един от четиримата евангелисти. Неговото Евангелие е последно в Библията и описва Апокалипсиса. Тестът е наречен Откровение на Йоана.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати