ДНК-то на Ричард III свидетелства за кралска изневяра

ДНК-то на Ричард III свидетелства за кралска изневяра

Останките на английския крал Ричард III най-накрая бяха положени там, където им е мястото – в катедралата в Лестър. Последният крал от династията на Плантагенетите беше погребан на 23 март с кралски почести.

Фигурата на Ричард III ще остане в историята на Англия като краля, чиято смърт слага край на Войната на розите и дава начало на възхода на династията на Тюдорите.

Малко преди тленните останки на монарха да бъдат положени обратно в земята изследователи обявиха, че ДНК-то от костите на краля е разкрило доказателство, което може да разклати сериозно фамилното дърво на Плантагенетите.

Когато през 2012 година скелетът на краля бе открит при разкопки за строеж на паркинг в град Лестър, Великобритания учени изследваха ДНК-то им, за да докажат със сигурност, че те са принадлежали на английския монарх.

Митохондриалната ДНК, която се наследява по майчина линия, е съвпаднала изцяло с тази на наследниците на по-възрастната сестра на Ричард – Анна Йорк. Но Y-хромозомните маркери, които се наследяват по бащина линия не съвпаднали.

Това е безспорно доказателство, че по някое време мъжката линия между Ричард III и наследниците на Хенри Съмърсет, Пети дюк на Бюфорт, е била прекъсната, т.е. някоя от дамите е забременяла не от законния си съпруг.

ДНК-то на Ричард III свидетелства за кралска изневяра

Фамилия Бюфорт са преки наследници на пра-пра дядото на Ричард – крал Едуард III, който умира през 1377 г.

Прекъсването на линията на Y-хромозомата не е твърде изненадващо, предвид големият брой изневери и извънбрачни деца, които са се отглеждали по онова време. Но това повдига доста интересни въпроси относно това, кой точно е престъпил брачната клетва и кой е отглеждал чуждо дете като наследник на прочутата фамилия.

Авторите на откритието са оптимисти, че биха могли да установят кога точно е била прекъсната мъжката линия в рода на Плантагенетите – преди раждането на Ричард III или след това.

За целта те ще сравнят ДНК-то на Ричард с това на Патрис де Уорън, пряк наследник на родоначалника на Плантагенетите. Ако Y-хромозомата на Ричард и Патрис съвпаднат, това ще е доказателство, че изневярата е станала след падането от власт на Плантагенетите след смъртта на Ричард III.

От друга страна ако ДНК-то на Патрис де Уорън съвпадне с това на фамилия Бюфорт, може със сигурност да се предположи, че Ричард III не е имал кръвна връзка с Плантагенетите и той или някой от предците му по-мъжка линия всъщност не е заченат от законния крал.

Мистерията би придобила още по-големи размери ако Y-хромозомата на тримата наследници на рода не съвпадне с тази на останалите. Това ще повдигне доста въпроси относно морала на кралската фамилия и това, чий син е стоял на трона на Англия.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Станислава
Станислава
10.12.2015 19:35
Абе симпатяги,Ричард 3ти няма нищо общо с войната на розите. Бъркате се с Ричард 7ми.
0
0
Ирена
Ирена
11.12.2015 15:38
Скъпа Станислава, благодаря за забележката, но информацията в статията е вярна. Смъртта на Ричард III през 1485 г. наистина слага край на стогодишната война между родовете Ланкастър и Йорк за короната на Англия. Ричард III е последният представител на рода Йорк, начело на страната. След смъртта му в битката при Босуърт крал става Хенри Тюдор под името Хенри VII, който се оженил за дъщерята на Едуард IV Елизабет Йоркска.
0
0