Откриха скелета и гроба на Сервантес

Откриха скелета и гроба на Сервантес

След близо четири века испански учени успяха да разбулят най-накрая мистерията къде лежат костите на най-известния писател на Иберийския полуостров – Сервантес, авторът на Дон Кихо. Електронното издание Ел Паис съобщава, че тленните останки на великия писател и тези на неговата съпруга Каталине де Салазар са открити в двора на женски манастир, намиращ се в покрайнините на Мадрид.

Археолозите целенасочено търсили лобното място на Сервантес в манастира, изхождайки от знанието, че единствената му дъщеря Исабела де Сааведра служила като монахиня в светата обител. Разкопките продължили повече от година. В крайна сметка в единия край на манастирската крипта учените открили скромен гроб, в който лежали костите на писателя и на спътницата му в живота.

Откритият от археолозите скелет има шест зъба. След внимателен анализ е установено, че има наранявания по костите на гръдния кош. От историята се знае, че писателят е получил тежки наранявания по време на испанския морски триумф над Османската империя по време на битката при Лепанто през 1571 година.

Допълнително доказателство към откритието на испанките учени били гравираните върху ковчега инициали М.С. – Мигел де Сервантес. Все пак учените не могат да са напълно сигурни, че откритият скелет е именно на Сервантес.

В криптата са открити костите на още десет човека. Някои от останките са на деца, казва съдебномедицинският антрополог Францико Ексебериа, който е участвал в аутопсията, която потвърди самоубийството на бившия чилийски президент Салвадор Алиенде.

крипта

Ексебериа и другите хора от екипа му вече са започнали разглеждането на костите, за да се опитат да определят дали сред тях със сигурност са тези на Сервантес.

Писателят е бил на 69, когато е починал, и учените се надяват това да облекчи търсенето. Все още предстоят да бъдат направени и няколко лабораторни анализа, за да се сложи окончателен край на четиривековното търсене.

Откривателите се надяват резултатите да бъдат потвърдени, за да може на 400-годишнината от смъртта на писателя 23 април 2016 година костите му да бъдат изложени за поклонение пред манастира.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати