Най-старата мумия в света изгнива бавно

Мумии

Дни наред се носи новината, че най-старата мумия в света изгнивала бавно и това се оказа съвсем вярно.

Учени от института Харвард твърдят, че това може да се случи поради настъпили промени в климата. По-влажният климат може да допринесе за по-бързото размножаване на микробите и те, от своя страна, да превърнат мумията в кал. До такова заключение са стигнали учените по приложни науки и инженерство от Харвард.

Най-старата мумия в света е намерена случайно от деца на територията на днешната страна Чили. Учениците били на излет на около 2000 км северно от столицата Сантяго, в района Арика, когато съвсем случайно попаднали на находката. Мумифицираното тяло е на ловец от преди 7000 години и е започнало бързо да се разлага.

Мумията е от културата Чинчоро. Културата Чинчоро се състои от рибарски села по тихоокеанското крайбрежие, намиращи се в близост до пустинята Атакама. Чинчоро са вярвали, че след смъртта душите на хората са продължавали да живеят в мумифицираните тела. Учени смятат, че те са живели в периода между 7020 г.пр. Хр. и 1500 г.пр. Хр.

Такава дейност, твърдят учените, е забелязана и при други мумии от културата Чинчоро, които се намират под повърхността на земята и повишаващата се влажност оказва силно влияние.

Учените твърдят, че последиците от унищожението могат да се видят навсякъде - като се започне от стените на гробницата на Тутанкамон в Египет и се стигне до астронавските костюми на кораба Аполо.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати