Щатски учени ни учат как да се спасим от зомбита

Зомби

Вярвате или не, но изследователите от Корнелския университет в Ню Йорк представиха на широката общественост научно обоснован план за действие при евентуален зомби апокалипсис.

Специалистите, разработили стратегията, работят в областта на статистическата механика. Планът бе представен на редовната конференцията на Американското физично общество, проведена миналия месец в Балтимор.

Автор и ръководител на екипа, трудил се над разработката, е Алекс Алеми. Той и колегите му представили чрез специални уравнения зародиша на зомби апокалипсиса в няколко слабо населени района в САЩ и избуяването му сред повече от 340-те милиона жители на страната.

Изследователите са включили в изчисленията си дори променливи, свързани със степента на развитие на вируса в човешкото тяло – дали е здрав, заразен или превърнато зомби.

Докато в повечето филми, свързани с появата на зомбита, епидемиите са разразяват повсеместно, в разработения от Алеми план заразата започва постепенно - отначало в някои градове, а по-късно остават малки групи от хора, заобиколени от армии ходещи мъртъвци.

Зомбита

В модела на учените от университета Корнел епидемията се появява в американските мегаполиси и постепенно се разраства към малките градчета и селските райони. Според екипа колкото по-малобройно е населението, толкова по-късно ще бъде нападнато съответното населено място.

Учените предвиждат, че Ню Йорк ще бъде покорен само за ден от ходещите мъртъвци. Според плана за действие се препоръчва да бъдат правени опити за спасение само на жителите на северните квартали на мегаполиса. За останалите няма да има време, смисъл и ресурс. В анализа се препоръчва американците, колкото се може по-бързо, да отпътуват към северните региони на Скалистите планини, за да имат шанс за оцеляване.

В американското общество отдавна витае страх от евентуален зомби апокалипсис. Припомняме, че през 2012 година Американската здравна асоциация бе принудена публично да оповести, че в държавата няма зомби зараза. Причината бе масова психоза сред населението на източното крайбрежие след два случая на канибализъм в Балтимор и Атланта.

През април 2011 година Министерството на отбраната на САЩ пък подготви план за спасение в случай на възможно нападение от армии от зомбита. Документът е с кодовото название CONOP 8888.

Той разглежда подробно бъдещите действия на американската армия, за да може нацията да преживее зомби апокалипсиса. Освен това планът съдържа препоръки за това как да се поддържат законът и редът след нападение от зомбита.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
08.03.2015 16:13
Вече съм чувала за толкова много планирани действия срещу евентуално нападение от зомбита, че се чудя дали наистина няма такива за да бъде правителството толкова притеснено и добре подготвено.
Ама пък се готвят за зомбита, но не правят нищо за войните които непрекъснато се случват. Абе американска му работа значи...
4
0
Mitko
Mitko
07.03.2015 14:47
Tiq amerikancite naistina sa tapi hora
10
4
Валентина
Валентина
04.04.2015 21:51
тАпи са, indeed
0
0