В Слънчевата ни система е имало и втора звезда

Звезди

Преди повече от 70 хиляди години в пределите на Слънчевата система е светила още една звезда освен Слънцето. Това твърдят астрофизиците от руския институт Щернберг. Небесното тяло се е казвало Шолц и било едва на 0.8 светлинни години от Земята.

Руските учени предполагат, че масата на Шолц е била 0.07 от тази на Слънцето. Някогашното разположение на звездата също е известно на астрофизиците. Те твърдят, че то е било в пределите на облака Оорт, който се намира в момента на 1 светлинна година от нашата планета. Това е повече от четири пъти по-близо от разстоянието между Слънцето и най-близката понастоящем звезда, която е Проксима Центавър.

Докато Слънцето е тип звезда от вида жълто джудже, Шолц е червено. Именувана е на учения, който я е видял пръв - Ралф-Дитер Шолц от Потсдамския астрофизичен институт в Германия. Светът научава за първи път за нейното съществуване едва през 2013 година.

Шолц има необичайна комбинация от характеристики, казват изследователите ѝ. Тя има много бавно тангенциално движение. Измерванията на радиални скорости, взети от учените от руския институт Щернберг и сътрудници, показват, че звездата се движи почти директно от Слънчевата система.

Повечето звезди наблизо показват много по-голяма допирателна, казва астрофизикът Витали Иванов, доцент по физика и астрономия в университета в Щернберг. Слабото тангенциално движение и близостта до нашата звезда сочи, че звездата най-вероятно в бъдеще ще преплете пътя си със Слънцето, добавя още той.

В научните среди обаче все още се спори дали Шолц се приближава към Слънчевата система или се раздалечава. За да се разработи подробна траектория на звездата, учените се нуждаят от данни както за тангенциалната скорост, така и за радиалната скорост.

Червеното джудже към момента се е отдалечило на 20 светлинни години от нашата планета и не може да бъде видяно с просто око. Учените обаче предполагат, че преди 70 000 години древните африканци са я виждали в небосвода.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Любо
Любо
26.06.2015 14:09
..."се е казвало Шолц" а се знае за него от 2013...
..."0.8 светлинни години от земята" и въпреки това в пределите на нашата слънчева система, която свършва след 8/9-тата планета/джудже макс. 6 000 000 000 км. от слънцето...
..."дали Шолц се приближава към Слънчевата система или се раздалечава", когато всеки с малко повече обща култура може да каже, че по светлината, която излъчва космическото тяло може да се предели отдалечава ли се или се приближава...
Защо бе хора, защо?
2
0