Признато: Най-древната цивилизация идва от България

Археологически музей варна

Теорията, че на територията на днешна България преди повече от шест хилядолетия се е развивала най-древната човешка цивилизация, получи международно признание.

В свое интервю известния американски историк професор Дейвид Антони оповести заключението си от негово изследване, което доказва, че на Балканите в периода от 6200 г. до 4500 г пр.н.е. се е развивалo най-старото световно общество.

Древната цивилизация е известна под името Стара Европа. Тя е процъфтявала далече преди разцвета на Гърция и Рим. Откритите до момента артефакти доказват дори, че тя се е развивала далече по-рано от възникването на първите градове в Месопотамия и Египет.

Американски научни издания признават, че по време на развитието на цивилизацията Стара Европа Балканите са били най-развитото и напредничаво място в целия свят.

Значително внимание се обръща на разкритото в началото на 70-те златно съкровище от Варненския некропол и комплекса в Дуранкулак. Показаната наскоро изложба Изгубеният свят на Стара Европа в Ню Йорк предизвика истински фурор сред американската публика, писа по повода Ню Йорк Таймс.

Вълчитрънско съкровище

Комплексът в Дуранкулак е основно неолитно селище със своите 1 200 гроба, които съдържат най-голямото праисторическо съкровище в Югоизточна Европа. Последните научни разкрития, направени след разкопки в комплекса, доказаха, че обитателите на Северозападното Черноморие са били високо развита общност.

Техните традиции са се прелели в по-късно развилата се тракийска култура и първите древногръцки цивилизации, най-старата от които е Микенската цивилизация - около 2700–1120 пр. Хр.

Освен американската наука отскоро и Европа започна да признава, че Балканите са люлката на човешката цивилизация. Доказателство за това са селищната могила край село Караново, където е изкопан глинен печат, чиято възраст се определя на 3000 – 3500 г. пр.н.е., както и неолитните селища във врачанските села Оходен и Градешница, където намерените находки бяха датирани в периода от 3500 – 4000 г. пр.н.е.

За сравнение, смятаните доскоро за първи човешки цивилизации – Египетската и Шумерската, са възникнали около 3000 г. пр.н.е.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
04.03.2018 19:17
Това е културата Загора-Варна и е българска цивилизация за сведение на ВСИЧКИ оксфорски и ню-иоркски ,,историци''-атланти,кимери,скити,сармати,хуни,хазари,авари....имена на Стара Велика България според името на съответната династия от род Дуло,това е линията,
6
0