sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Само девственица може да опитоми еднорог

Само девственица може да опитоми еднорог

Само девственица може да опитоми еднорог

Еднорогът е едно от най-красивите същества в митологията. Най-често е описван като изящен бял кон с дълъг и спираловиден рог на челото. Еднорогът притежава вълшебни лечебни свойства.

В историческите източници на западните народи еднорогът е споменат за пръв през през 398 година преди Христа от гръцкия историк Ктесиас. Той записвал разкази на пътешественици. Те описвали еднорозите като диви магарета, но големи колкото коне, с бяло тяло, пурпурни глави, тъмносини очи и дълъг около половин метър рог на чело. В произведенията си Ктесиас е нарекъл красивото същество Моноцерос, което означава "един рог".

Само девственица може да опитоми еднорог

Едно от вълшебните свойства на еднорога е да познава дали водата в кладенец или друг източник не е отровна. Ако тя е смъртоносна, еднорогът може да я пречисти. Древните владетели пък вярвали, че ако пият вода от бокали, изработени от рог на еднорог, са защитени от отравяне.

Въпреки че на външен вид изглеждат благи и спокойни създания, еднорозите всъщност са буйни и необуздани. Много трудно могат да бъдат укротени. Според легендите само девствена девойка може да укроти красивото митично същество.

Ръкописи от ХІІ век, представляващи наръчници за лов на еднорози, съветват как да ловуват еднорози. Удобният момент да бъде отрязан чудодейния рог е когато животното заспи в скута на девственицата.

В различните култури еднорогът е бил познат по различни наименования. В китайските текстове, например, се споменава за Килин. Той притежава тяло на елен, опашка на бик и копита на кон. Рогът му е от плът и е мек за разлика от европейския еднорог.

Килинът ражда само, ако Китай се управлява от добър владетел. Но и при смъртта на велик мъдрец. Всъщност раждането на малкия еднорог китайците са приемали като знамение, че ги очаква нов велик император на страната.

В Япония еднорогът се нарича Кирин. Той се движи изключително грациозно, внимавайки да не смачка и най-малката тревичка. Еднорогът от японските легенди е покрит с люспи.

В арабските митове пък красивото същество е познато като Каркадан. Любимото му занимание било да наниже на рога си няколко слона и да се разхожда с тях, докато не се превърнат в скелети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Росен
Росен
23.02.2015 05:57
Току що се регистрирах заради статията за еднорога.Попаднах на една снимка с откритие мумифицирано тяло на еднорог и реших да прочета нещо по-вече по темата,но май попаднах на тема "Изчезващ вид ли е девственицата?".Поставям Ви този линк: и се надявам че че някой ще го прегледа и ако знае по-вече или е открил нещо да сподели.Благодаря!
0
2
Зоя
Зоя
30.01.2015 15:06
Съгласна съм с Иван!
1
2
Иван
Иван
30.01.2015 15:05
Хей Вяра,да си девствена е чест,всеки мъж би се гордял да бъде с девственица,пък и всеки знае,че с девственица сексът е най-хубав, никой не иска някоя хралупа,дето от толкова секс не можеш да я усетиш! Друго си е да знаеш,че си единствен мъж на някое момиче! Като теб говорят само парцалите,дето ги отварят на 13 още и на 20 години оная й работа е като хралупа! Айде ако обичаш,уважение към девствениците! Защото всяка една от тях е по-достойна от теб
2
2
Вяра
Вяра
21.10.2014 00:32
Да щото жените които не сме девствени сме перфорирани уроди нали, ние не сме хора. Какво голямо и сексистко значение се отдава на една проста ципа... Странно нещо са хората, най-вече мъжете, защото от тях идват тия глупости че ако си чиста девственица значи си и светица едва ли не.
7
5
елена
елена
11.01.2014 18:48
възможно е да има девственици, аз съм на 17 и още съм девствена
3
2
еди как си
еди как си
02.01.2013 21:39
голяма работа те не са казали че КРИН е еднорог нито пък че е жирав поразрови се и после говори
0
2
super_girl
super_girl
25.12.2012 20:29
бря че лъжи... КИРИН от японски означава ЖИРАВ, не ЕДНОРОГ... (все пак уча японски)
2
0
miki
miki
02.01.2012 01:12
taka znachi kakto ednoroga e mit taka i destvenicite veche sa mit .
2
2