Тестват върху хора ваксина против рак

Учен ДНК

Френски учени стартират клинични тестове върху хора на универсална противоракова ваксина, съобщава френското научно списание Сианс е авнир. Терапевтичната противоракова ваксина е дело на професор Оливие Адетови и професор Кристоф Борг.

Двамата учени са разработвали уникалната ваксина близо десетилетие и сега работата им навлиза във финалния етап. Ваксината с работно наименование UCPVax ще бъде тестване в серия от клинични опити.

Участие в клиничните изпитания, които ще продължат най-малко 3 години, ще вземат 54 пациенти, които са диагностицирани с различни видове белодробен рак.

Ваксината UCPVax се смята за универсална, защото според нейните създатели тя ще може да бъде използвана не само срещу белодробен рак, но и срещу други видове рак.

Веществата в състава на ваксината атакуват ензима теломераза, който е причина раковите клетки на практика да бъдат безсмъртни и който се среща при почти всички видове рак.

Лаборатория епруветки

Освен това UCPVax активира имунните клетки – Т лимфоцитите CD34, които са сред най-силните борци срещу туморите.

По този начин ваксината не само се бори с рака, но и стимулира имунната система на пациентите, за да им помогне да надвият тумора.

По думите на един от откривателите на универсалната ваксина, проф. Борг: Става дума за ваксина, която позволява да се опознае по-добре имунната система на пациента, като същевременно се подобри ефикасността на съществуващите терапии.

През последните години медицината, в частност онкологията масово залага на имунотерапия, която се смята за един от най-обещаващите методи за борба с рака.

При пациенти с туморни образувания се търсят начини за стимулиране на имунната защита, като по този начин техният организъм получава шанс да се справи сам с тумора и неговите метастази.

Учени и пациенти от цял свят с нетърпение очакват резултатите от клиничните изпитания на ваксината UCPVax.

Ако резултатите от приложението и върху пациентите с белодробен рак са добри, на следващия етап тя ще бъде тествана и върху пациенти с други видове рак.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати