Митология: Горгоните оставали завинаги на 21

Митология: Горгоните оставали завинаги на 21

Горгоните са едни от най-кръвожадните и грозни същества в гръцката митология.

Трите горгони Евриала, Стено и Медуза притежавали прекрасни тела, но вместо коси, върху главите си имали гнезда със змии. Съскащите изчадия на Ада били точно 66 на брой.

Митология: Горгоните оставали завинаги на 21

В някои източници горгоните са описвани и с глави на кучета или лъвове, имали и такива, които притежавали глиги като дивите прасета. На гърба си горгоните имали криле, най-често с цвета на змиите - зелени, червени, оранжеви, кафяви или жълти.

Погледът на горгоните бил убийствен. Всеки, дръзнал да го погледне, се вкаменявал на мига.

Евриала и Стено били безсмъртни. Само най-страшната от трите, Медуза, не притежавала щастието да живее вечно. Горгоните спирали да се променят, когато навършели 21 години.

Митология: Горгоните оставали завинаги на 21

Ужасните чудовища мразели яркото слънце и предпочитали по-ниски температури. Всяка една от трите горгона притежавала различни способности. Те можели да прибират крилата си в тялото и да преминават през обекти. Имали способността да придобиват уменията на други създания, държейки ги за ръка. Успявали да издържат без храна, вода и сън до 7 денонощия. Горгоните издържали на температури до минус 30 градуса без дрехи. Предпазвали се от магии чрез "мраморизиране". В такова състояние горгоната издържа при всякакви условия.

Смъртната Медуза изгубила живота си от меча на митичния герой Персей. Докато спяла, той успял да отсече главата й. За да не се вкамени, той гледал отражението й в лъснатия си до блясък щит.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати