Изкуственият разум е заплаха за човечеството

Изкуствен интелект

Изкуственият разум е заплаха за съществуването на човечеството. Това предупреждение отправи милиардерът и съосновател на Майкрософт Бил Гейтс по време на сесия с въпроси и отговори, организирана от интернет сайт.

Бил Гейтс сподели пред участващите в сесията, че се е присъединил към лагера на обезпокоените от изкуствения интелект.

„Първоначално машините ще извършват редица дейности за хората и няма да бъдат свръх интелигентни. Ще постигнем позитивен ефект, ако ги управляваме добре“, обосновава се Гейтс, „но след няколко десетилетия изкуственият интелект ще бъде усъвършенстван до степен, която да представлява реална опасност за хората“.

Човек киборг

Част от лагера на обезпокоените от степента на усъвършенстване на технологиите и изкуствения интелект са също световно известният британски физик Стивън Хокинг, както бизнесменът, предприемач и изобретател Илон Мъск.

Още през октомври месец миналата година главният технически директор на компанията SpaceX и главен продуктов архитект на Tesla Motors предупреди, че изкуственият интелект представлява „най-сериозната екзистенциална заплаха“ за съществуването на човешката раса.

Месец по-късно думите на Мъск бяха подкрепени от брилянтния учен Стивън Хокинг, който отправи предупреждение към всички, че има реална опасност изкуственият интелект много бързо да застигне и задмине човешкия.

Мозък абстрактно

Хокинг очертава мрачен сценарий за бъдещето, който силно напомня на фабулата във филмите от поредицата Терминатор, където човечеството е на път да бъде напълно заличено от лицето на Земята от изкуствен интелект.

Едно от притесненията на учените е, че изкуственият интелект не е ограничен от бавната биологична еволюция, която спъва хората. Той може да се отдели и да се препроектира изключително бързо, а не в рамките на поколения, както става в природата.

Въпросът дали изкуственият интелект представлява заплаха за бъдещето на човечеството отдавна вълнува учени, писатели и обикновените хора.

Една от най-колоритните фигури във филма на Стенли Кубрик, заснет по книгата на писателя, математик и физик Артър Кларк „Космическата Одисея 2001“ е на изкуствения интелект ХАЛ, който се превръща в убиец, когато съществуването му е застрашено.

Рейтинг

3.7
Общо 6 гласували
5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Qwerty Yop
Qwerty Yop
20.02.2015 23:13
Човечеството ще се затрие или от измислено/и от него изобретение/я или от самата Земя която има цикличност на обновление.

Всичко е временно на този свят и в тази Вселена!
0
0
МИШО
МИШО
18.02.2015 11:06
Наистина е опасно! Защото ИИ/изкуственият интелект/, ще се формира от най-големите учени и експерти на човечеството. И в един момент може да направи беля! Но, мисля, че тези, които са ни създали няма да допуснат това! Те непрекъснато ни наблюдават и коригират някои грешки.
2
0
Виракоча
Виракоча
15.02.2015 20:09
То ние хората сме плод на изкуствен интелект, затова всичко се наблюдава и управлява от друг свят, тук света е несъвършен и всичко е временно. Дори и да си Бил Гей радостта от богатствата са заключени само в този времеви интервал, колко жалко че като погледнеш във вечността парите няма да са постоянен спътник на човечеството.
2
4