Проклятието да си албинос в Африка

Албинизъм

Потресаващи данни за безнаказано избиване и осакатяване на десетки албиноси в Танзания изнесе британският вестник Дейли Мейл. Според изданието албинизмът в Танзания е истинско проклятие. Хората, родили се без пигментация в африканската страна, бивали жестоко преследвани заради суеверие, че от части от телата им може да се приготви еликсир, носещ благополучие и късмет, а амулет от костите им носел богатство!

За нечуването зверство разказва Джосефант Торнър. Танзаниецът имал нещастието да се роди също албинос в Танзания. В зрелите си години той посветил живота си в борбата срещу тези ужасяващи практики.

В културата на африканското население родилите се без пигментация са приемани за духове. Масова е и вярата, че те са проклятие, изпратено на родителите им. На Черния континент този вид биологична аномалия е много по-често срещана. Докато в Европа албинос е 1 човек на 20 хиляди, то в Африка честотата е доста по-голяма: 1 на 1400.

Най-голямото варварство сред кръвожадните ритуали на населението в Танзания е, че най-предпочитаните жертви са децата албиноси. Смята се, че техните тела имат повече сила.

На хванатите невинни жертви бивали изтръгвани различни части на тялото – дробове, сърца, очи, език, докато са още живи. Местните вярват, че колкото по-силно крещи жертвата им, докато я разчленяват, толкова повече сила ще има еликсирът, който ще приготвят.

Албинос

Почти невъзможно е проблемът да бъде решен, съобщават неправителствени организации. Африканската страна е една от най-бедните в света. Единствените хора, които имат пари и са способни да го решат – политиците и представителите на едрия бизнес, са ползвателите на еликсира.

Разследвания сочат именно тази прослойка на танзанийското общество като виновник за „лова” на албиноси. Въпреки че за тази ужасяваща практика се знае от десетилетия, има едва 10 дела срещу преследването и тормоза над хората без пигментация. В случаи, когато полицията е арестувала производителите на „вълшебния еликсир”, никога не се разкривали публично техните клиенти.

Официалната статистика показва, че за последните осем години близо 140 албиноси са станали жертва на ужасяващия ритуал, като от тях 70 са убити, а 60 са се простили с различни крайници. Страховитите данни сочат, че един крайник на албинос се търгува за 4000 долара, а цяло тяло – 80 хиляди.

Ужасяващото варварство спрямо албиносите е разпространена практика в много африкански държави (Нигерия, Мозамбик, Намибия, ЮАР и др.). Колкото и кампании да правят неправителствените организации и правителствата за цивилизоване на населението и до днес албиносите на този континент живеят в страх.

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати