Откриха тленните останки на Мигел де Сервантес

Крипта

Учени, които от години издирват тленните останки на испанския драматург и поет Мигел де Сервантес, смятат, че най-накрая са постигнали целта си. Те са открили ковчег с кости и инициали М.С. в крипта под мадридски манастир, информира АП.

Според археолозите инициалите са били изписани на капака на ковчега с метални гвоздеи. Пробивът в дългогодишните търсения е дошъл този уикенд при археологически разкопки в древен манастир край Мадрид.

Дали откритието ще сложи край на вековната мистерия къде е погребан великият испански писател, е още рано да се каже, смятат експертите. Ръководителят на екипа, направил откритието, антропологът Франсиско Ечеберия призовава медиите към предпазливост, тъй като на мястото, където е открит ковчегът, има останки на още поне девет тела.

Историческите данни за местонахождението на гроба на бащата на Дон Кихот и Санчо Панса са оскъдни. Знае се, че Сервантес е починал през 1616 г. и е погребан в манастира Сан Иделфонсо (Тринитариас) на босите тринитарианки, който се намира в мадридския исторически квартал Барио де лас летрас или Литературния квартал.

По-късно съпругата на Сервантес Каталина Саласар е погребана в същия манастир, но мястото и на нейния гроб е обвито в мистерия.

Мигел де Сервантес

Преди няколко години съвместен екип от археолози и антрополози решава да започне разкопки в манастира. Повод за решението им е случайното откритие на нерегистрирани и неидентифицирани гробове в криптата на параклиса Тринитариас.

Учените пробили малка дупка в нишата на стената на криптата и вкарали вътре миниатюрна ендоскопска камера, с която проучили съдържанието ѝ. Едва след това проникнали във вътрешността ѝ.

В неназованата крипта те открили въпросния ковчег. В него имало останки от тяло на 69-70-годишен мъж с атрофирала лява ръка. Известно е, че приживе Сервантес по време на бой е бил ранен в лявата ръка.

Предстои да бъдат взети ДНК проби от откритите тленни останки, които ще бъдат сравнени с ДНК проби от останките на сестрата на Сервантес, обяснява специалистът по антропология и съдебна медицина д-р Ечеберия.

Сестрата на великия творец Луиса де Сервантес е починала през 1623 г. и е била погребана в манастира в Алкала де Енарес, който се намира на 30 км от Мадрид.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати