Делва на 1500 г. разкопаха във Варна

Делва

Делва на 15 века бе открита при ремонтни дейности във Варна. Съдът е от късноантичната епоха и е намерен в самия център на морската столица - пред храма Свети Николай Чудотворец.

Древната посуда е открита сред развалините на изгоряла жилищна постройка, за която археолозите предполагат, че се е намирала в покрайнините на стария Одесос. Експертите са датирали находката от началото на шести век.

Откритието не предизвика сензация, тъй като подобни предмети от бита на ранно византийската епоха са широко разпространени в България. Има няколко изложени подобни съда в двора на Археологическия музей.

Второто откритие при ремонтните дейности във Варна - крепостната стена на стария Одесос, предизвика много по-голямо вълнение сред археолозите. Оскъдните археологически разкопки в гъсто населения днес район на стара Варна могат донякъде да очертаят мястото на римската крепостна стена.

Запазени фрагменти от нея са открити по булевард Приморски срещу Аквариума, до църквата Свети Никола, до Щаба на флота и на някои други места, а по-надолу стената е следвала брега.

Разкопки

В по-късни времена част от стената, минаваща по бул. Приморски, се е срутила и по сведения на братя Шкорпил останките й са се виждали под водата.

С построяването на вълнолома стръмният бряг се е заличил от образувалата се пясъчна ивица. Основата на стената – на около 3 метра под сегашното ниво, била от дребен камък, а по-нагоре била изградени от големи каменни блокове, наредени плътно един до друг.

Височината й достигала до 8 метра, а дебелината – от 1 до 3. 5 метра на по-уязвимите места. Вероятно по крепостния зид е имало зъбери и бойници и пътека, по която да се движат войниците. На определени места са били четириъгълните бойни кули, които били по-високи и издадени напред. Само кулите около крепостните порти били шестоъгълни.

Интересен факт е, че римските крепостни стени около Варна са се запазили до средата на ХIХ век. Последните останки от тях са били срутени по време на Руско-турската война от 1828 г. Тогава градът Варна е в руски ръце близо две години.

При оттеглянето на руските войски средновековната крепост е взривена, като остава само укреплението Барутхане. Площта, заемана от нея, била разделена на парцели и застроена.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Тцтц
Тцтц
05.02.2015 22:43
Само дето делвата не е намерена пред храма Свети Николай Чудотворец, а пред Съдебната палата, зад която пък е катедрален храм Успение Богородично. Ама какво са има няма 600м разлика?
0
0