sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Най-голямата статуя на Буда е в Лешан

Най-голямата статуя на Буда е в Лешан

Лешан

Най-голямата статуя на Буда е в китайския град Лешан. Малко хора занаят, че доскоро тя е била най-голямата статуя в света. Издигнат по време на династията Тан през далечната 803 година, 71-метровият каменен гигант се намира на мястото, където се вливат реките Миндзян, Даду и Цингуей в южната част на китайската провинция Съчуан.

Лицето на древното произведение на изкуството е обърнато към величествената планината Емей, а трите реки се вливат в подножието на стъпалата му.

Скулптурата е официално призната за най-големия Буда в света и е в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство от 1996 година.

Цели 90 години е продължил строежът на Буда от Лешан. Започнат през 713 година, той е напълно завършен през 803 година. Статуята е висока 71 метра, а ширината ѝ е цели 8.3 метра.

Историческите извори разказват, че през деветте десетилетия, докогато са били строителните дейности, хиляди работници са дали живота си поради лошите условия на труд. Въпреки това заради впечатляващите си размери Буда от Лешан е обект на възхищение в много песни, легенди и поеми.

Буда

Идеята за строежа на гигантския Буда е на китайския монах Хай Тонг. Той е ръководил амбициозния проект през целия си живот. Легендата разказва, че на мястото, където се вливали трите реки, живеел страховит дракон. Чудовището предизвиквало огромни вълни, които опустошавали цялата околност.

Точно по тази причина Хай Тонг поискал на мястото да се построи статуята, за да се укроти звярът. Китайските хроники разказват, че когато финансирането на проекта било застрашено, той сам си избол очите, за да докаже своята набожност и отдаденост.

След смъртта му строежът е спрян, за да се поднови 70 години по-късно от местен военачалник. След окончателното приключване на статуята около нея построяват огромна 13-етажна конструкция, покрита със златни плочки, за да я предпазва от дъжда и слънцето.

След монголското опустошение на Китай златният подслон на Буда изчезва, а величествената статуя е забравена за следващите две столетия. За света отново я откриват група английски изследователи в средата на 19 век.

Оттогава Буда от Лешан буди възхищение във всички хора, които отиват да го видят, независимо на коя религия са.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
иван
иван
03.09.2015 10:30
а най голямата на Балканите ? :D

0
0
Боб
Боб
11.07.2015 12:52
Пишете повече такива статии :)
1
0
Asparux
Asparux
17.01.2015 17:15
Престанете с Буда вече
2
2