Тракийски наблюдателници в Белоградчишките скали

Белоградчик

Белоградчишката крепост се намира съвсем близо до град Белоградчик, сред прочутите Белоградчишки скали. Десният скален масив над нея е известен като Първа плоча.

Най-разпространената теория е, че на върха му е имало тракийска наблюдателница. Според други, там се е помещавало древно светилище.

Крепостта сред белоградчишките скали съществува от римско време. През І - ІІІ век сл. Хр. римляните изградили своите пътища в новите провинции на империята на Балканския полуостров. Заедно с тях, те построили крепости, за да ги охраняват.

Белоградчишката крепост е построена да контролира пътя от град Рациария, Видинско. В най-високата ѝ част се издига цитаделата. Само на няколко метра от нея се разкриват останки от друга крепост - Латинско кале. Тя служела за помощно укрепление.

През 395 г. Римската империя се разпада, а балканските земи влизат в пределите на Византия. В края на VІІ век Белоградчишката крепост вече попада в територията на новосъздадената българска държава.

Белоградчишки скали

Белоградчишката крепост има три отделени един от друг двора. Те се простират на обща площ 10 210 кв.м. Освен тях, в нея се издига и едно укрепление. И днес, на крепостните стени могат да се видят амбразурите (отвори) за пушки и три бастиона и амбразури за оръдията.

От най-високата точка на крепостта, наречена Първа плоча, се разкрива красива гледка към Стара планина. Предположения за предназначението и и до днес вълнуват умовете на археолози и любители. Тайнството се увеличава само когато човек погледне смайващите каменни зъбери, които оформят почти 30-километрова ивица.

Те неминуемо изкушават фантазията да вижда в тях човешки и животински фигури или легендарни същества. Неслучайно мястото кандидатства за едно от чудесата на света.

Регионът е популярен сред туристите не само заради красотата на Белоградчишките скали. Около тях има и многобройни исторически забележителности. Недалеч се намира и Магурата (Рабишка пещера), където се съхраняват скални рисунки, датирани от различни исторически епохи.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати