Циклопите - еднооките великани

Циклопите - еднооките великани

Древногръцката митология притежава много фантастични същества и едно от тях е циклопът. Той е едноок великан, син на Уран и Гея. Омир го описва като жестоко същество, живеещо в пещерите.

Един от най-известните циклопи е Полифем. Исполинът затворил в пещерата си Одисей и съратниците му. Шестима от тях послужили за храна на циклопа, останалите били заплашени със същата съдба.

Одисей обаче спасил другарите си от великана. Успял да го напие и ослепил единственото му око с наженен пръст. Одисей и останалите му живи съратници се измъкнали от пещерата на звяра, захванати да коремите на оцвете от стадото му.

Въпреки, че се хранели с хора, циклопите били признати за добри ковачи. Мълниите, които богът Зевс пращал към земята, били изковани от циклопи. Тризъбеца на морския господар Посейдон - също.

До края на миналия век се считаше, че циклопите са единствено част от гръцката митология и плод на фантазията на древните поети. Но ето, че в американския щат Тексас бе открита необичайна находка.

В пещера палеонтолозите Виктор Пачеко и Мартин Фрид откриха останки на същество с ръст около 2.5 метра и тежина около 300 килограма. По средата на черепа има само една очна кухина. Смята се, че възрастта на костите е около 10 хиляди години.

След като с помощта на съвременните технологии, учените възстановиха по скелета външния вид на съществото, то придоби напълно облика на познатия от митологията циклоп.

Остана само без отговор въпроса по какъв начин циклопът се е озовал в Америка? ! Вероятните отговори са много... Може би гърците много преди Колумб са стигнали континента. Или пък циклопи са живяли не само в Гърция...

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати