Проклятие за глупост тегне над колумбийско село

Проклятие

Жителите на колумбийското Ярумал са генетично предразположени към развитието на деменция, заради което се казва, че над селото тегне проклятието La Bobera, което се превежда като глупост или безразсъдство.

Болестта на Алцхаймер се появява при повечето хора от Ярумал, преди те да навършат 40 години, пише британският ежедневник Дейли мейл.

Генетичната мутация се е разраствала, тъй като повечето хора са сключвали бракове в рамките на селото.

Корените на мутацията датират още от баските завоеватели и жителите на колумбийския регион Антиокия, които наричат себе си паиса.

Рядката мутация се предава от родителите на децата, като изменението се намира в 14-та хромозома. От това се причинява ранното развитие на деменция.

Бразилия

Заболяването започва с често забравяне, а с течение на времето се стига до загуба на ориентация, халюцинации и агресивно поведение.

Доктор Франсиско Лопера, който е родом от прокълнатото село, е стартирал експериментално лечение, в което са се включили 300 пациенти на възраст между 30 и 60 години.

Лекарството, което се дава на доброволците, съдържа активна молекула, въздействаща на протеините в организма, които увреждат мозъка и водят до деменция.

Изследването е финансирано от Американския институт за здраве и швейцарската фармацевтична група Roche, които са отпуснали 100 милиона долара по проекта. Резултатите от проучването ще бъдат ясни през 2020 година.

До момента в района на селото не е извършвано успешно лечение на болестта, защото болните се обръщали към медици, когато е твърде късно, за да бъдат лекувани.

Доктор Франсиско Лопера обаче си е поставил амбициозната задача да открие ефективен лек срещу деменция, с който да помогне на 5000 жители на село Ярумал, които са изложени на висок риск от развитие на тази коварна болест.

По последни данни на Световната здравна организация близо 36 милиона души по цял свят страдат от болестта на Алцхаймер. До 2060 година техният брой може да скочи на 66 милиона, а до 2050 година – на 115 милиона.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати