Има Планета на маймуните

Горила

Планетата на маймуните бе един от най-успешните филми, създавани някога. Стряскащата съдба на хората и маймуните, описана в двата филма - Възходът на планетата на маймуните и Зората на планетата на маймуните, накара мнозина да се замислят. Ако сте сред феновете на поредицата, как бихте се почуствали, ако ви кажем, че планета на маймуните наистина съществува.

В първият филм от поредицата вирус погубва човечеството и интелигентните маймуни превземат властта на Земята. Във втория филм десет години след случилото се тези по-интелигентни маймуни вече са създали своя екосистема и оцеляват/живеят в горите на Сан Франциско. Те ловуват и се обучават. В един момент обаче разбират, че вирусът от първия филм не е погубил всички човеци и все още има живи сред тях.

Подобна Планета на маймуните реално съществува. Тя се намира в изолиран район в дебрите на джунглите на Западна Африка. Там живеят десетки на брой пенсионирани лабораторни шимпанзета.

През целия си живот те са били използвани за медицински изследвания. Тези шимпанзета са доста възрастни и на практика могат да бъдат обявени за герои. Те са преживели болести, две граждански войни и множество медицински тестове и експерименти.

Шимпанзе

За пръв път тези маймуни биват използвани за разработването на лечения на заболявания като хепатит през 70-те години на миналия век от Либерийския институт за биомедицински изследвания. След множество постижения в областта на науката институтът затваря врати в средата на 2000 година поради засилващия се натиск на активисти за правата на животните.

Благодарение на защитниците на правата на животните маймуните, използвани за експерименти, са прехвърлени на отдалечения либерийски остров в средата на река Фармингтън. Там и до днес те се радват на спокоен живот.

Островът, който маймуните обитават, е известен сред местните като Островът на маймуните. На него в момента живеят над 60 шимпанзета. Интересното е, че те са агресивни към външни хора и предпочитат компанията единствено на познатите си животногледачи.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати