Живи или мъртви са тримата избягали от Алкатраз

Алкатраз

Една от най-големите тайни на Алкатрас е тайната на трите "фалшиви глави". Преди 52 години, през 1962, от най-прочутия затвор бягат трима затворници. За целта бандитите използват сал.

Според много от мненията, бегълците са имали минимален шанс да стигнат живи до сушата. Ново проучване обаче сочи, че те може и да са се измъкнали.

След като изчезват, престъпниците повече не са видени. За да бъде възстановено тяхното бягство, учените от университета Делфт и изследователския институт Делтарес, Холандия, създават компютърна техника, която да покаже шансовете им да се измъкнат. Според нея, ако те са се измъкнали от острова точно в полунощ, както се твърди, са имали реален шанс да стигнат до сушата. Но ако часът на бягството е няколко часа по-рано или по-късно, то те най-вероятно са станали жертва на ледените води на залива Сан Франциско.

За това епично и единствено бягство от затвора на о. Алкатраз е създаден филмът "Escape from Alcatraz". Главната роля изиграва Клинт Истууд. В тази потайна и интригуваща авантюра, тримата банкови обирджии – Кларънс Ейнглин, Джон Ейнглин и Франк Морис, месеци наред копаят тунел с подострени лъжици. През нощта на бягството, на своето място в килиите, те поставят фалшиви глави, изработени от сапун, тоалетна хартия и коса и се измъкват от световноизвестния затвор.

Престъпниците бягат на сал, изработен от дъждобрани – най-актуалната версия относно материала му. В документите на ФБР се посочва, че това става в отрязъка от време между 20.00 и 02.00 часа. И въпреки усиленото им търсене из цял свят, тримата мъже изчезват безследно. А мистерията остава – дали са успели да стигнат живи до сушата, или са изгубили живота си в името на свободата.

Холандският екип се опитва да хвърли повече светлина върху загадката. Те използват висококачествен хидравличен модел за симулиране движението на водни маси в делти на реки или заливи, за да пресъздадат движението на водата в залива Сан Франциско. При това пресъздаване холандските учени искат да видят станалото, както се е случило навремето. За целта те използват исторически документи и моделират събитията компютърно.

Една от най-големите трудности е, че не се знае нито откъде, нито кога тримата затворници за напуснали острова. Поради това учените пускат 50 виртуални лодки на всеки 30 минути в периода между 20.00 и 04.00 часа от различни места по брега на Алкатраз, за да видят накъде ще тръгнат и къде ще стигнат.

Най-лошият възможен вариант е отливът да е завлякъл затворниците в океана и те да са загинали от хипотермия. Ако са отпътували точно в полунощ обаче, приливът носи водата в друга посока. Има и данни, които може би сочат, че бягството наистина е било успешно.

Ако е било така, останките от сала после са щели да бъдат повлечени обратно в залива към остров Ейнджъл. Именно там преди 52 г. служителите на ФБР откриват гребло и лични вещи.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати