Над 1 милион мумии бяха открити в египетска пустиня

Мумия

Над милион мумифицирани тела бяха открити в египетската пустиня Фаюм. В масовото гробище е открито и тяло на мъж, чиято височина надминава 2 метра, предава Live Science.

В пустинята, намираща се на около 60 километра южно от столицата Кайро, са погребани предимно обикновени хора, предполагат археолозите.

Специалистите вече са извадили 1700 мумии, като казват, че под варовитите скали със сигурност лежат милиони тела.

Смята се, че погребението се е извършило преди около 1500 години между I и VII век от Новата ера, когато Египет е под владението на Римската и Византийската империя.

При разположението на останките се забелязва разделяне между хората с тъмна и хората със светла коса. Така според експертите древните египтяни разделяли хората, спрямо националната им принадлежност.

Сред мумиите е лежало и тяло на мъж, чиято височина е от впечатляващите 2.1 метра. Работата около откритието в Египет продължава, като археолозите се надяват да попаднат и на други интересни находки.

Тутанкамон

Само преди месеци бе завършена аутопсията на най-популярната мумия – тази на Тутанкамон. Виртуалното изследване стигна до категоричното заключение, че родителите на фараона са били брат и сестра и това е довело до някои физически увреждания при младия владетел.

Тутанкамон е имал типично женски ханш, криво стъпало и изпъкнали зъби, показва генетичното проучване. Семейната история най-вероятно е била и причина за множеството заболявания, от които е страдал.

Виртуалната аутопсия се е състояла от над 2000 компютърни сканирания. Тя показа увреждания, дължащи се на хормонален дисбаланс. Заради деформираното си стъпало фараонът е куцал силно. Сигурно това е причината за 130-те използвани бастуна, намерени в гробницата му, съобщават изследователите, цитирани от БТА.

Тутанкамон е син на фараона Ехнатон с негова сестра. В Древен Египет кръвосмешението между владетели е било нещо нормално, заради което често се наблюдава хормонален дисбаланс при откритите мумии.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати