sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Фалшивата вдовица убива

Фалшивата вдовица убива

Паяк

Тази година бе регистриран нов случай на ухапване от фалшивата вдовица, чиято отрова е довела до смъртта на 60-годишната Рат Ирвин. Специалистите смятат, че това е първата жертва на този паяк във Великобритания.

Жената е била ухапана от него по върха на пръста, след което се наложило той да бъде ампутиран. През това време близките споделят, че болката, която е изпитвала, била непоносима. За съжаление преди няколко седмици възрастната дама е починала.

Отровните паяци от вида Фалшивата вдовица са пристигнали за първи път във Великобритания от Канарските острови преди повече от 140 години. Смята се, че са били пренесени в Англия чрез доставката на щайги с плодове.

Лъжливата черна вдовица (Steatoda grossa) прилича на истинска черна вдовица само външно (по размер и форма на тялото), но отровата ѝ се различава съществено.

Тези паяци са сравнително големи, с размери колкото монета от 10 пенса. Това се равнява на близо 2.5 на 2.8 см в диаметър. Фалшивата вдовица се разпознава още по наличните бели петна по техните луковични органи. Тя носи достатъчно отрова, за да умъртви човек.

Черна вдовица

Наречена е така, защото прилича на Черната вдовица, но е с по-малки размери на тялото.

Във Великобритания вече е имало фатални случаи, до които се е стигнало след ухапване от Фалшивата вдовица.

Още през 2009 година са регистрирани срещи с опасното насекомото. При единия от тах 52-годишна жена изпаднала в кома, друга жена пък получила временна парализа след ухапване от същия вид паяк.

Фалшивата вдовица с годините еволюира, смятат експерти. Те обикновено не оцеляват през по-студените месеци, но явно са се адаптирали към климата на острова, допълват те.

Специалистите обясняват, че Фалшивата вдовица често се среща в домовете на британците и заплахата може да е реална. Според медиците при пострадалите от отровата на лъжливата черна вдовица се наблюдават слабост, главоболие и силно подуване на мястото на ухапването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати