Ръкописът на Войнич – историческа мистерия на 102 години

1 от 4 Снимки

Ръкописът на Войнич се появява през 1912 година и носи името на неговия откривател - полско-американския книжен антиквар Михаил-Уилфрид Войнич. Пергаментът показва невиждани от никой растителни видове.

Книгата /разгледай галерията/ е съставена от 240 страници и е написана на напълно непознат език. Всяка една от страниците е пълна с цветни рисунки на различни растения или обекти, за които хората от средновековната епоха дори не са предполагали, че съществуват.

И до днес не е известно кой е написал книгата, а въглероден анализ показва, че тя е написана между 1404 и 1438 година. Заради енигмата, която ръкописът заплита, той е определян като най-тайнственият ръкопис в света.

Въпреки трудността около неговото разшифроване, съществуват няколко предполагаеми теории за възникването на ръкописа и ползата от него за хората от Средновековието.

Най-популярната теория е, че всъщност Ръкописът на Войнич е лекарски сборник и от неговите страници се вижда основата на съвременната медицина. Смята се, че многобройните илюстрации на билки и растения показват, че книгата е написана от алхимик.

В нея обаче доста подробно са описвани и различни небесни обекти, за които хората от Средновековието дори не са предполагали, че са съществували. Още по-внушителното е, че приложените карти и чертежи са изключително точни.

Именно заради това част от изследователите предполагат, че ръкописът е дело на извънземна цивилизация.

Част от изследователите определят като автор на книгата Роджър Бейкън – един от най-известните алхимици на миналото. Други пък вярват, че самият Михаил-Уилфрид Войнич е написал тайнственото четиво.

През 2013 година учени от Аржентина и Великобритания установили, че текстът е построен по семантичен модел и теоретично може да бъде разшифрован. Анализи са показали, че текстът е писан в италиански стил, но е почти сигурно, че авторът не е европеец.

Специалисти от университета на Делауеър смятат, че ръкописът е написал от ацтеките, но лингвисти и криптолози са скептични към тази теория.

Учените от всички сфери обаче се обединяват около становището, че Ръкописът на Войнич носи важно послание, което трябва да бъде разкодирано.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати