Преданията за изключителния Памуккале

Памуккале

В турския курорт Памуккале или Памучния дворец може да видите един от най-големите природни феномени на Балканите, за който се носят различни легенди.

Водите в минералните снежнобели басейни на Памуккале са доказано лечебни, те могат да церят кожни и сърдечни заболявания. Лекуват проблеми с кръвообращението, бъбреците, нервите, ревматизъм и парализа.

При научни изследвания е открито, че водата е наситена с калциев карбонат и почти всичко, което се потопи, става с бял варовиков налеп, а изпуснатите там предмети се превръщат в камък за няколко дни.

В поверията се казва, че освен да спасява от различни болежки, водата дарява с красота и младост жените, потопили се в плитките басейни. Според една легенда в миналото край тази местност е живяло бедно и грозновато момиче.

Никой не искал да я вземе за съпруга и от мъка тя решила да се самоубие, като скочи от една от терасите на минералните басейни. Когато обаче паднала във водата, тя се превърнала в невиждана красавица и не след дълго открила достоен съпруг.

Вода в Памуккале

Легендите казват, че недалеч от водоизточниците са били издигнати храмове на Аполон, Асклепий и Хигиена. През II век преди Христа недалеч от Памуккале е създаден древният град Хиераполи от династията на Аталидите.

Смята се, че този град е бил културен център на Древен Рим. Градът е бил поразен от две големи земетресения, които го изтрили от лицето на Земята.

Храмът на Аполон е бил построен върху пещера, пълна с отровния газ плутоний. В миналото това място се е използвало като изпитание за монасите.

Вярвало се, че божите наместници ще останат живи, вдишвайки отровните изпарения, и за да докажат висшето си превъзходство, те водели със себе си животни, които умирали в пещерата.

В един от басейните на Памуккале се казва, че се е къпала самата Клеопатра, като туристите имат възможността да се потопят в същите води за сумата от 20 турски лири.

Къпането в останалите басейни е напълно безплатно, като само на някои от терасите не е позволено да се стъпва, тъй като са прекалено крехки.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Yellow flicker beat
Yellow flicker beat
16.12.2014 15:39
Природата е уникална!
0
0