В гробницата в Амфиполис е жената на Александър Велики

Александровска гробница
Снимка: kayan4o

В гробната могила в Амфиполис – гробница от времето на Александър Велики, разкопки се провеждат от почти половин век. След толкова години на усилена работа едва наскоро гробницата започва да разкрива своите тайни.

Един от най-интересните въпроси, които вълнуват световния интерес, е кой е стопанинът на гробната могила в Амфиполис. Преди месец там бе направено сензационно откритие, което не спира да вълнува международните медии.

Първата подобна статия е публикувана в сп. Форбс, като малко след това в гръцкият в. Етнос на първа страница бе зададен въпросът Кой лежи в гробницата от времето на Александър Велики. Могилата, която мнозина учени и археолози свързват с Александър Велики, започва да разкрива тайните си след почти половин век разкопки.

В статията се описва както величието на гробницата, така и опитът на британски войници да откраднат гигантския лъв, който някога е украсявал върха на гробната могила. Той заедно с тонове мраморни късове обаче останали непокътнати благодарение на нападение от българи и австрийци, които ги принудили да изоставят много от мраморите.

Точно на входа на гробницата археолозите откриват монети с лика на Александър Велики. В близост до тях на бял свят отново се появяват след толкова години, потънали в забвение, сфинксове, триметрови женски статуи – кариатиди, и най-важното – скелет на човек. Стопанинът на гробницата в Амфиполис тепърва ще бъде идентифициран.

Още преди процесите на разпознаване да са започнали, не липсват и множество хипотези и теории относно самоличността му. Те се обуславят от факта, че след като Александър Велики не е там, тъй като е погребан в Александрия, най-вероятно в гробницата е погребана неговата обичана съпруга Роксана или неговата майка Олимпия.

Местните легенди познават района като гробницата на царицата. Друга теория обаче твърди, че подобно погребение е по-типично за някои знатен генерал.

Каквито и догадки да се правят, резултатите ще излязат скоро и ще разсеят всички съмнение, пояснява ръководителката на археологическия екип Катерина Перистери.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Валя
Валя
09.12.2014 16:18
В статията само не се каза къде точно се намира.
1
1