Учени: Златното руно е съществувало наистина
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Учени: Златното руно е съществувало наистина

Учени: Златното руно е съществувало наистина

Златното руно

Златното руно е един от най-известните предмети от гръцката митология. Според легендите то представлява руното на овена, върху чийто гръб Фрикс и Хела избягали през морето от мащехата си Ино. За благодарност Фрикс го принесъл в Колхида в жертва на Зевс.

Години след това, когато Язон иска от Пелий да му върне властта, той му поставя като условие да му донесе златното руно. Поради това Агронавтите тръгват на епичен поход, за да го намерят и донесат в Йолк.

И до днес в Западна Грузия съществува страна, наречена Колхидското царство. Грузински учени от Тбилиския държавен университет са на мнение, че жителите ѝ наистина са притежавали златното руно. Според тях обаче то не било точно дар от боговете, а просто предмет, изработен от човешка ръка.

В древногръцката митология руното представлява златната кожа на овена. Именно върху гърба му Фрикс и Хела, децата на беотийския цар Атамант и неговата съпруга, богинята на облаците Нефела, избягали през морето от мащехата си Ино. Достигайки в безопасната Колхида, Фрикс го принася в благодарствена жертва на гръмоотвержеца Зевс.

Следващите легенди, свързани с руното, са за Язон и Аргонавтите, които го търсят, за да може подлият Пелий да върне властта над Йолк.

Според грузинските учени обаче това толкова желано златно руно не било едно. Може би са съществували хиляди такива, смятат те. В златно руно се превръщала всяка овча кожа, с помощта на която жителите на Колхида добивали от реките си скъпоценния метал.

В планинската област Сванети в Северозападна Грузия реките носили златен прах от Кавказ. За да го добиват, местните жители използвали именно овчи кожи. Прашинките и частички злато са се улавяли от тях. След това са премахвани и събирани на ръка.

Така от практиката на древните да събират злато се възродила легендата за златното руно, смятат грузинските експерти. От друга страна, митът за плаването на гърците до Колхида за златното руно също не е лишен от своето логично обяснение. Най-вероятно целта му е било разкриване на тайната на добива на златото с овчи кожи.

През VI в. пр. Хр. гърците за пръв път узнават за Колхида. Именно тогава установяват тук и своите гръцки колонии. През 1984 година бе доказано, че вече има връзка между Древна Гърция и Кавказ.

Това доказва двумесечния преход от Гърция през Егейско и Черно море до бреговете на Грузия на британският пътешественик Тим Северин. То се извършва на конструирана по древногръцки образец лодка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#156571
Мита за "златното руно"е измислен от гръка Язон,който за да не стане за срам и смях от този поход Го измисля!Хванат натясно от Орфей със сълзи на очи си признава ,че Го имисля за да прикрие краха на това пътуване!Защото точно Язон тълкува погрешно думите на Оракула ,като Непосветен и заблуждава Орфей!Вместо опровержение Орфей Го оставя да го разпространява по "съображения"!"Златно" руно няма!Има Златни Руни!Това става ясно на Орфей след неговото пътуване до Гадателя в Египет!Да Орфей намира Златните Руни написани на Златни свитъци но в земите Свещени на Тракия!С Руни са написани Древни Знания и Мъдрост,с които Той Управлява до близо 100 годишна възраст!Тези"учени" от къде са "изкопали",че "златно руно" е имало,явно пак "някой" е сънувал!
0
2