Откриха мумия с бижута в Луксор
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Откриха мумия с бижута в Луксор

Откриха мумия с бижута в Луксор

Мумия

Преди дни в храма Луксор испански археолози попаднаха на истинско съкровище - египетска мумия, окичена с бижута. Тя е открита в некропола под храма на фараон Тутмос III.

Откритата мумия е наречена Дамата с бижутата. Почти четири хилядолетия тя е успяла да се изплъзне от ръцете на хилядите търсачи на съкровища. Това се обуславя от факта, че саркофагът, в който е открита, е бил затиснат от срутен покрив.

Статуята е от времето Средното царство. Тя е изключително разрушена, но бижутата, прикрепени към нея при процеса на мумификацията, са непокътнати.

Накитите на мумията показват високото положение, което е заемала погребаната. Най-голяма е огърлицата, на която се редуват полускъпоценни камъни и златни пластини. За нея е закачена фино изработена златна раковина, която тежи 20 г.

Китките и пък са украсени с две златни гривни, а глезените - със сребърни. Докато златото е непокътнато, сребърните гривни са доста потъмнели и изтъркани от времето.

Луксор

Археологическите работи в храма започнаха през 2008 година. Новата находка потвърждава теориите за наличието на скрит некропол за елита под храма на Тутмос III, където са погребвани важни хора и семействата им. Усилените работи за неговото разкриване не спират и днес.

Това не е единствената уникална находка в храма за тази година. Преди само няколко месеца, японски археолози разкриха и гробница на древноегипетски пивовар. Тя е на повече от 3 200 години.

Откритата гробница е T-образната и принадлежи на пивовара Хоншу Им-Хебу. Той е бил човекът, който е приготвял напитки за ритуалите, посветени на богинята Мут.

По стените на гробницата са разкрити непокътнати рисунки, изобразяващи сцени от живота на пивовара - от битови до обредни. Те разкриват много както за неговия живот, така и за бита от онова време.

Днес, броени месеци след това откритие, гробницата вече е отворена за посетители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати