Феноменална жена не изпитва страх от нищо

Феноменална жена не изпитва страх от нищо

Странна Жена

Американка, чиято самоличност се пази в тайна, страда от рядка болест, при която е засегната зона от мозъка ѝ, отговаряща за изпитването на емоцията страх.

Заради болестта си около 50-годишната жена няма никакво чувство за самосъхранение и с готовност гали опасни животни. В живота си тя е била изправена пред ред смъртоносни опасности, пред които дори не е трепвала.

Частта от мозъка, която е засегната е амигдалата. Жената може да изпита гняв, мъка или радост, но за изненада на изследователите тя не познава страха.

Американката разказва, че си спомня за това чувство от детските си преживявания, но след години, когато вероятно се е развила болестта, тя спряла да изпитва тази емоция.

Учени от Университета в Айова са изследвали реакциите на жената и открили, че в различни ситуации, в които повечето хора се страхуват, тя не показва подобни емоции.

Резултатите от проучването им могат да са от полза за хора, които страдат от тежък посттравматичен стрес или страхови комплекси.

Страх

Изследователите твърдят, че при тестването на американката, тя е показала отлични резултат при проучването на речта, паметта, интелигентността и възприятията ѝ.

Жената е била отведена в зоомагазин, където тя била очарована от опасните змии и дори поискала да погали тарантула, но била спряна заради риска да бъде ухапана от отровния паяк.

Тя без проблем може да гледа страшни сцени без да трепне, казват учените пред списание Current Biology.

Американката с инициали С.М. има 3 деца и в живота ѝ са се случвали не един или два стресови момента. Тя е била заплашвана с огнестрелно оръжие и нож при нападение, а в семейството си е била жертва на домашно насилие.

Това обаче въобще не се е отразило на поведението ѝ, твърдят изследванията.

“Когато амигдалата не работи, С.М. не разпознава опасността, нито може да я избегне. Истинско чудо е, че още е жива” – казват учените.

Подобни разстройства на личността са добре познати в психологията и те се обясняват с травматичен спомен в детството.

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
...
...
17.10.2015 12:08
Ми не, не е вярно. Само са го написали ей така, някой си го е измислил. Как може да задаваш такъв тъп въпрос???
0
3
anonimen
anonimen
04.02.2015 23:25
Tova vqrno li e?
3
3