Индийка на 7 години живяла с 202 зъба

Зъби

7-годишно индийско момиченце изуми зъболекарите в Ню Делхи, след като откриха в устата ѝ рекордните 202 зъба. Момиченцето е постъпило в болницата със силни болки и отекли венци.

Лично майката на момиченцето решила да я заведе на зъболекар, за да разбере какъв е проблема и след като я прегледали, те установили, че тя има в устата си 202 зъба, съобщава вестник Mirror.

Това заболяване се описва като одонтома и характерното за нея е, че е доброкачествен тумор, при който израстват по няколко зъба от едно място.

Туморът се намира обикновено в корена на зъба и е съставен от същата тъкан, каквато и самите зъби. Рядко обаче се установява такъв шокиращ брой на зъби в човешката уста, какъвто при 7-годишната индийка.

Лекарите казват, че се наблюдават по няколко такива образувания, но 202 е наистина доста голям брой и то за дете само на 7 години.

След като е била диагностицирана, индийката е оперирана, като операцията е продължила два часа. След лекарската намеса детето вече може да дъвче храна нормално и споделило, че вече не изпитва никаква болка.

Зъболекар

Въпреки че одонтомата не застрашава с нищо човешкия живот, операцията е много деликатна и изисква голяма прецизност от страна на лекарите, тъй като само една грешка може да доведе до необратими деформации на челюстта.

До момента подобен рекордът в историята на това заболяване държи 17-годишен индиец, от чиято уста бяха извадени 232 зъба. Ашик Гавай бе посетил зъболекаря си със силно подута челюст и роднините му са предполагали, че страда от някаква форма на рак.

След прегледа медицинският екип му установил комплексна одонтома, при която от всеки един корен са излизали по няколко зъби.

Цялата челюст на младежа е била пълна с наскоро сформирали се зъби и при направената операция лекарите е трябвало да ги отстраняват 7 часа.

След медицинската намеса индиецът е принуден да ходи редовно на профилактични прегледи, за да не се появи отново болестта.

Одонтомата се предизвиква от непробил постоянен зъб. Обикновено заболяването се предава по генетичен път и характерни за него симптоми са подуване на венеца и затруднено преглъщане.

Виж повече

Рейтинг

3.7
Общо 18 гласували
5 5
4 5
3 5
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари