sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Соларна велоалея блещука в Холандия

Соларна велоалея блещука в Холандия

Соларна велоалея блещука в Холандия

Една от най-известните картини - Starry Night на Винсент ван Гог, вдъхнови изработването на първата по рода си блещукаща соларна велопътека. Тя осветява малка уличка в Холандия и е дело на холандският художник и дизайнер Daan Roosegaarde.

SolaRoad – така се нарича пътят, който произвежда електроенергия.

Красивата и иновативна светеща пътека досущ наподобява известната картина Starry Night на ван Гог. Замъглената светлина на пътеката се постига с помощта на соларни панели. Едно от най-хубавите неща в нея, е че не използва ток. Тя се зарежда от слънчевата светлина през деня, за да може да свети цяла нощ.

Холандските инженери, участвали в създаването на специалната настилка, са инсталирали в нея слънчеви панели. Иновативната идея е тествана за първи път върху велоалея в град Кромение, който се намира близо до столицата Амстердам.

Соларна велоалея блещука в Холандия

Соларният път е създаден от сглобяеми модули от бетон и усилено стъкло. То предпазва от износване. Най-горният слой пък е направен от специално покритие против подхлъзване. Фоточувствителни клетки, монтирани върху тези модули, наподобяват панелите по покривите на къщите. Реално, настилката изглежда като множество миниатюрни звездички, които всъщност са соларни клетки.

Изборът на мястото, на което да се реализира този проект, не е случайно. Велопътеката се намира в холандското градче Nuenen. То е разположено в провинцията Noord Brabant – мястото, където Ван Гог е роден и израснал.

Първата по рода си велоалея със соларно осветление служи за красив ориентир на минаващите по нея колоездачи. Блещукащата ѝ повърхност е истинска наслада за очите.

За дизайнерът Daan Roosegaarde и Heijmans Infrastructure това е вторият Smart Highway Project за интерактивни и природо-устойчиви пътища на бъдещето. Целта на проектите им е да се построят колкото се може повече „умни” пътища. С помощта на светодиодите, захранени със слънчева светлина, ще се постави началото на един по-красив и съобразен с природата свят.

Днес, светещи велоалеи вече има във Великобритания и Германия. А скоро – защо не и у нас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати