Основателят на Мормонската църква е имал 40 съпруги

Джоузеф Смит

Основателят на Мормонската църква Джоузеф Смит има 40 съпруги, от които едната е била само на 15 години. Това беше признато от самата Мормонска църква пред Информационна агенция Ройтерс.

Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, както е официалното название на Мормонската църква, доскоро твърдеше, че нейният основател е моногамен.

Близо 200 години от църквата са се опивали да скрият пикантните подробности от живот на Смит. Мормоните са искали да скрият полигамията и на съратника на Джоузеф Смит - Бригам Янг, който му помага за основаването на църквата в Солт Лейк Сити.

Полигамията им обаче беше разкрита чрез очерк, наречен Многоженството в Къртланд и Науву, където авторите пишат, че Смит е женен за 40 съпруги.

Най-малката от съпругите му е била на 15 години и е била дъщеря на един от сподвижниците му. Най-възрастната сред съпругите е била на 40 години.

Солт Лейк Сити

Мормонската църква, основана през 1830 година, забранява полигамията през 1890 година, след като правителството на САЩ заплаши, че няма да позволи Юта да добие статут на американски щат.

Мормоните винаги са били критикувани за отношението си към жените и към чернокожите, които нямаха право на висши духовни санове до 1978 година. Същото важеше и за хомосексуалистите, които бяха гонени от храмовете, ако са сексуално активни.

При мормоните църковната служба е просто meeting или среща, пише Дойче веле.

Млада жена взима микрофона, за да разкаже какво духовно изпитание за нея е било преждевременното раждане на племенницата ѝ, а бащата на детето споделя с аудиторията как на втората си среща с бъдещата му съпруга е ял стари макарони, от които после му прилошало.

Няма никакви духовни лица, които да водят службата. Присъстващите са предимно семейни хора с деца.

Основно в религията на мормоните е добротворството. В Америка те са хората, които дават най-много пари за благотворителност. Важно за тях е и мисионерството, като е задължително младите мормони да пътуват по света за период от 2 години, разпространявайки вярата.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 3 гласували
5 0
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари