Печат на цар Петър бе намерен край Русокастро

цар Петър

Печат с лика на Христос бе открит край крепостта Русокастро в близост до бургаското село Русокастро. Археолозите смятат, че печатът е принадлежал на знаменития български цар Петър.

Точна датировка на находката все още не е направена, но експертите смятат, че печатът е на около 1000 години, а клеймото по него говори, че е принадлежал на цар Петър.

Откритието е било направено то жители на село Желязово, които копаели в градината си, намираща се на 400 метра от крепостта.

Царският печат е оловен, а на лика му е изобразен Исус Христос с ореол. На печата е изобразен и кръст, а от обратната му страна са изписани образите на цар Петър и съпругата му Мария.

Находката е добре запазена и по думи на шефа на Историческия музей в Бургас Милен Николов това е първият подобен печат, който е откриват в Южна България.

На практика в Южна България единствено бургаският музей вече притежава такава находка – коментира експертът пред вестник Стандарт.

Разкопки

При разкопките край крепостта Русокастрон са намерени още богатата колекция от монети и няколко бронзови апликации от колани, които категорично се свързват с ранносредновековната българска култура.

Според археолозите последните находки категорично доказват значимостта на бургаската крепост не само през периода на Второто българско царство, но и през IХ-Х век.

Колани от този период до сега са намирани единствено в Плиска и в Преслав.

Разкопките край Русокастренската крепост наскоро бяха подновени отново след 2-годишно прекъсване. До момента е проучена кулата-кладенец, намираща се в най-ниската част на прохода.

Установено е, че стените на кулата са дебели 2.9 метра, а вътрешните ѝ очертания се различават от самия кладенец. Челото на кладенеца буквално се опира в пътя, водещ към селата Русокастро и Желязово.

При разкопките е открита още една бойна кула с ширина от 8.2 метра, пред която посредством стъпала се е преодолявала голямата разлика във височината между Русокастренска река и северната страна на крепостта.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати