Мистерията на Кодекс Гигас или Библията на Дявола

Древна Книга

Кодекс Гигас е средновековен ръкопис, който е написан от монах, нарушил своята клетва. Пред опасността да бъде зазидан жив в стените на манастира той обещал, че ще напише книга, съдържаща цялото човешко познание, само за една нощ.

Така, почти невероятно, се появява книгата Кодекс Гигас, написана само за една нощ. Днес ръкописът се пази в националната библиотека в Стокхолм.

Кодекс Гигас или Библията на Дявола е книга, която според създателя ѝ, съдържа цялото човешко познание. Тя е написана през XIII век в чешки манастир.

Според легендата монахът е трябвало да напише книгата само за една нощ, за да се спаси от смъртно наказание, но с наближаването на полунощ осъзнавал, че това е невъзможна задача.

Демони

За да довърши делото си и да спаси живота си, монахът сключил сделка с Дявола и успял да приключи с книгата само за една вечер, както е обещал пред братството в манастира.

В знак на благодарност към Дявола монахът изрисувал образа му върху една от страниците на книгата и затова тя се нарича още Библията на Дявола.

Въпреки тази легенда Кодекс Гигас не е унищожен от Инквизицията и дори е бил използван от множество философи. Заради размерите си дори книгата е обявена като чудо сред християнските експонати.

Кодекс Гигас е най-големият средновековен ръкопис, който се е съхранил в наши дни. Страниците на книгата са дълги 92 сантиметра, широки са 50 сантиметра, а дебелината им е от внушаващите 22 сантиметра.

Стара Книга

Книгата е изработена от телешка кожа на 160 животни, като тя тежи близо 75 килограма. За да бъде повдигната книгата, са необходими поне двама души.

Ръкописът е написан изцяло на латински език. Почеркът, с който са изписани страниците, е абсолютно еднообразен в цялата книга, което поддържа легендата, че кодексът е написан само за една нощ.

Кодекс Гигас съдържа няколко библейски трактата, уроци по физиология, история и етимология, няколко поверия, както и различни ритуали за провеждане на екзорсизъм.

Книгата съдържала 320 листа, но 11 от тях са откъснати, поради неизвестна и до момента причина.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
margo.mk
margo.mk
01.12.2014 21:54
В книгата има и няколко азбуки, една от които е кирилица. Имам снимка, но не знам как да я кача. Който иска може да я намери в интернет.
4
0