Образът на хан Аспарух – между митовете и историческите факти

Хан Аспарух
Снимка: georgige

Хан Аспарух е сред най-емблематичните фигури в историята ни. В неговия образ се преплитат различни митове, част от които са доказани като исторически факти, отнасящи се най-вече до любовта му с жрицата Пагане.

Аспарух е прабългарски владетел, който основава Българската държава със столица Плиска през 681 година, след като Стара Велика България начело с неговия баща Кубрат се разпада.

Хан Аспарух е третият от общо петте сина на хан Кубрат. Посланието, което Кубрат остава до синовете си, преди да умре, е една от най-знаковите истории, призоваваща към сплотеност.

Разказва се, че преди да почине, Кубрат извикал синовете си и ги накарал да счупят наръч от пръчки. Никой от тях не успял, след което ханът ги накарал да чупят пръчките една по една и те се справили без проблем.

Тогава Кубрат им казал, че заедно ще бъдат непобедими, но разделят ли се, врагът лесно ще ги надвие. Синовете му обаче не послушали завета му и се разпръснали в различни посоки.

С хан Аспарух се свърза и легендата за мартеницата – един от най-типичните български символи. Разказва се, че един от братята на Аспарух – Баян и сестра му Хуба изпратили гълъб с вързан бял конец, за да покажат на брат си, че са живи.

Докато връзвали белият конец на гълъба, те били нападнати от хуни, които ранили Баян и кръвта му оцветила част от белия конец. Щом птицата с червено-бял конец долетяла до Аспарух, той разбрал, че роднините му са в смъртна опасност и успял навреме да ги спаси.

Първият в историята ни хан прави популярни символите на коня и конската опашка. Още с установяването си край река Дунав новото на Балканите българско племе принуждава великата Византия да им плаща ежегоден данък.

Но най-любопитното от историята за хан Аспарух безспорно е митът за любовта му към младата жрица на племето Пагане.

Пагане е можела да предсказва бъдещето и в племето се вярвало, че тя разговаря с Тангра. Гаданията на Пагане са посочили на Аспарух къде точно да основе българската държава.

Аспарух искал да се ожени за нея, но тя му казала, че съветът на Великите боляри няма да му разреши, тъй като тя не е със знатно потекло, а дъщеря на обикновен конник.

Пагане обаче била предвидена за човешка жертва за Тангра, заради което женитба за нея била немислима. Дори един от болярите се заклева в живота на дъщеря си, че жрицата е най-подходящата жертва за бога.

Пагане приема съдбата си и заедно с нея и умира и първото неродено дете на хана.

Аспарух се жени за дъщерята на болярина, който се заклел в решението си за Пагане. Съпругата на хана умира заедно с детето му при раждането.

Рейтинг

5 3
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
04.03.2015 14:53
Благодаря на Мария за съвета, тази книга трябва да стяне като българска библия, всеки българин трябва да познава корена си, как сме отвоювали правото си на държава, и защо трябва да мразим християните. Тангра не ще тъпи още дълго предателството срещу природата.
1
15
Мария
Мария
14.11.2014 20:05
Прочетете Предречено от Пагане!
3
6